19.6 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialNunta de vedete britanice, cu rochii lucrate la Pitesti

Nunta de vedete britanice, cu rochii lucrate la Pitesti

» Designerul englez de origine romana Ana Cristache, ajunsa in 2007 in finala concursului pentru cel mai bun designer de tinute de mireasa in Marea Britanie, a facut rochiile pentru soacre si domnisoarele de onoare la nunta fotbalistului Joe Cole, una dintre vedetele clubului Chelsea. Ana Cristache a fost invitata la nunta impreuna cu sotul ei. Evenimentul a fost imortalizat in ultimul numar al revistei "Hello".

Romania libera a scris despre Ana Cristache cand a ajuns in finala concursului "Wrapit Wedding Industry Awards", care rasplateste cel mai bun designer de tinute de mireasa din Anglia. Chiar daca nu a castigat premiul (care a fost acordat unei firme britanice cu o traditie de 25 de ani in industrie), ea a intrat in atentia postului tv Channel 5, care i-a propus sa ofere in cadrul unui concurs o rochie de mireasa in valoare de 3.000 de lire. Romanca nu avea studii de specialitate (a terminat o facultate britanica de studii economice) si, la acea data, facuse doar 25 de ani; firma ei abia de implinise trei ani.

Rochiile pentru domnisoare de onoare – 7.000 lire, cea pentru soacra mica–3.000 lire
In ianuarie, Ana Cristache a fost contactata de firma de organizari de nunti si petreceri Lillingston. "Mi-au spus de nunta lui Joe Cole si au facut o programare pentru Carly Zucker, atunci logodnica lui Cole, sa vina sa discutam despre o posibila colaborare pentru niste rochii de domnisoare de onoare." La aceasta intalnire i s-a spus ca vor fi cinci fete si ca ideea ar fi sa poarte rochii lungi de seara, de culoare rosie. "Pe parcursul a mai bine de trei luni am lucrat la creatia mo-delelor, cu schite si desene tehnice, si am cautat materialele cele mai bune pentru aceste rochii. Creatiile au fost, practic, rezultatul unei munci de colaborare intre mine si Carly Zucker. Chiar daca o rochie de  domnisoara de onoare costa cam un sfert din pretul uneia de mireasa, cele de domnisoare de onoare sunt, paradoxal, mai laborioase, necesitand mai mult timp pentru realizare.

 

"In acest caz, modelele au fost foarte complexe, iar timpul de lucru a fost mult mai mare. Cele cinci rochii au costat 7.000 de lire, iar costumul soacrei mici 3000 de lire. In aprilie, Carly Zucker si Ana Cristache s-au pus de acord asupra aspectului rochiilor, iar schitele au fost trimise in Romania la atelierul din Pitesti. "Acolo, mama mea si echipa ei au lucrat la aceste rochii timp de o luna, dupa care ni le-au trimis gata de probe la Londra." Pe parcursul acestor luni a reusit sa o cunoasca pe Carly Zucker si aproape intreaga sa familie. "Totul a decurs foarte bine, au fost foarte multumiti de rezultate si au decis sa ma invite la nunta. Nu exista o traditie engleza in sensul acesta, chiar nimeni altcineva care a oferit servicii sau produse pentru aceasta nunta nu a fost invitat in afara de mine."
 
In loc de daruri, invitatii au fost rugati sa doneze pentru o asociatie de caritate
Nunta a fost fastuoasa, in valoare de 3 milioane lire sterline, iar organizarea fara cusur. "Cel mai mult m-a impresionat primirea pe care mi-au facut-o mie si sotului meu familia lui Carly. Nu ne asteptam sa ne simtim atat de bine la o nunta unde nu am fost prieteni sau rude cu mirele si mireasa. A fost extraordinar. Am participat numai la petrecerea de seara, de la ora 20:30 pana tarziu. Totul a fost organizat cu foarte mare grija, si aranjat cu bun-gust si din plin! S-au servit sampanie Don Perignon rose pana la sfarsit, plus coctailuri si tot felul de bauturi fine.

 Barul si ringul de dans au fost facute numai din oglinzi; roti enorme de trandafiri rosii erau suspendate peste tot. In ce privste darul de nunta,  "in Anglia nu este traditia sa se dea bani la nunta, aici se dau cadouri, in general pentru casa, dar nimic de mare valoare. Joe Cole si Carly au specificat ca nu vor cadouri, preferand ca, daca se poate, fiecare invitat sa faca o donatie la o societate de caritate unde sunt membri". Poza ei a aparut in revista Hello, care a recenzat evenimentul, iar rezultatele s-au vazut imediat: "Sunt foarte multe persoane care, dupa ce au citit articolele despre nunta si au vazut rochiile in revista, au inceput sa ma sune."

Industria nuntilor nu sufera de pe urma crizei
In ciuda preturilor, Ana Cristache are si clienti romani, care "ori locuiesc la Londra, ori vin din Romania sa isi faca rochii pe co-manda. Altii folosesc direct atelierul de la Pitesti. Eu nu lucrez acolo, de clienti se ocupa mama mea". Criza, sustine designerul, nu se simte in aceasta industrie. "Se pare ca Anglia incepe sa isi revina din criza economica, cel putin in ultimele doua luni atmosfera este putin mai pozitiva si criza nu mai este subiectul cel mai discutat. Nu stiu daca industria nuntilor a suferit sau sufera din cauza asta; oricum, la firma mea nu s-a simtit, pentru ca produsul pe care il oferim este de asa natura incat banul nu este considerentul principal in alegerea lui; miresele intotdeauna vor vrea ceva special pentru cea mai importanta zi din viata lor, iar banul conteaza mai putin."

» Designul – din hobby, afacere
La 11 ani a plecat pentru trei luni in Anglia, la o scoala privata cu internat. "Dupa 4 ani, am primit o scrisoare prin care m-au anuntat ca in 1996 vor fi oferite cateva locuri la scoala pentru elevi din Europa de Est, la un pret redus." Parintii nu au putut sa o insoteasca, iar in Anglia a stat la internatul liceului. "Ei mi-au platit scoala, extrem de scumpa pentru buzunarele lor. Munceau de la 7 dimineata pana la 12 noaptea pentru mine. Dupa scoala am intrat la o facultate de business, continuand sa locuiesc in camine – de data asta studentesti." Designul de rochii a fost un hobby, din care s-a gandit sa faca o afacere dupa casatorie.

"Imediat dupa ce am terminat facultatea, m-am casatorit, si m-am gandit sa am propria afacere in domeniul rochiilor de mirese." Ideea i-a venit cautand, inainte de nunta, o rochie de mireasa. In cadrul firmei, "am facut si consultanta ca organizator de nunti, dar, dupa cateva contracte, am continuat doar cu rochiile de mireasa". Magazinul designerului este situat in centrul Londrei, in zona 1, si lucreaza doar unicate.

Cele mai citite

Data alegerilor prezidențiale, încă incertă. Coaliția se reunește joi în ședință pe tema calendarului alegerilor prezidențiale și parlamentare

După două zile de dezbateri cu partidele parlamentare, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în ședința de joi a coaliției se vor prezenta variantele...

Am ras cu vârfuri tocite la Portocala Mecanică, până când am fost noi storși

Ilustrație: Marian Avramescu Fotbaliștii Naționalei României, care s-au dovedit maeștrii la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, când aproape nimeni...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă