18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialNu avem voie cu tuica si carnati in Ungaria

Nu avem voie cu tuica si carnati in Ungaria

Dupa seria de articole in care cotidianul „Romania libera” a dezvaluit ca autoritatile vamale maghiare nu permit ca romanii sa tranziteze tara vecina cu o serie de produse alimentare traditionale (carnati, sunca, tuica, telemea), golindu-le portbagajele si controlandu-i la sange, situatie contestata de fiecare data cu vehementa de autoritatile de la Budapesta, acestea au recunoscut ieri realitatea acestei interdictii.
O conferinta care s-a desfasurat ieri in Vama Nagylak a clarificat problemele create la trecerea frontierei romano-maghiare. În Ungaria nu se pot introduce carne, carnati, salam de casa sau tuica.

Asimilate cu carnea cruda

Cotidianul „Romania libera” a relatat ca la intrarea in Ungaria, prin vamile din vestul tarii, romanii sunt controlati in portbagaj. Nu se permite intrarea in tara vecina cu carne, carnati sau tuica de casa. Cetateanul roman controlat are de ales: sa arunce produsele puse pe lista neagra si sa-si continue drumul sau sa se intoarca cu ele acasa.
În cadrul intalnirii la nivel inalt de ieri dintre autoritatile romane si cele maghiare, de la Vama Nagylak, s-au trecut in revista noile reguli valabile la intrarea in Ungaria si statistica primei luni de dupa integrarea Romaniei in UE. Astfel, in luna ianuarie au iesit din Romania 550.000 de persoane. 44.500 dintre ele au fost supuse unui control prin sondaj si dintre acestea 1.500 de persoane au fost gasite in neregula. Facand un calcul simplu, rezulta ca au fost controlati prin sondaj 8,18% dintre cei ce au tranzitat frontiera, iar 0,27% au avut intr-adevar probleme. În aceste conditii, vama maghiara, care s-a transformat dupa 1 ianuarie in control financiar, isi justifica cu greu actiunile. Romanii pot sa duca cu ei in alte tari ale Uniunii Europene alcool, dar timbrat. Tuica produsa in gospodarii nu este admisa. De asemenea, conform legislatiei maghiare, in aceasta tara nu poate fi introdusa carne cruda de catre persoane fizice. Carnatul, sunca si salamul sunt asimilate cu carnea cruda si ca urmare nu pot trece frontiera. „Nu este recomandabil ca pachetul de hrana pregatit pentru perioada calatoriei sa contina carne cruda, mezeluri pregatite in gospodaria personala, produse lactate (alimente usor perisabile) pentru ca introducerea acestora este interzisa in toate tarile, deci si in Ungaria”, au aflat cei prezenti la intalnirea din Vama Nagylak dintr-o brosura care le-a fost impartita.

Control cu deschiderea portbagajului

Potrivit explicatiilor partii maghiare, cetatenii UE pot fi supusi unui control minimal. Adica, dupa cum a declarat general-maior dr. Bencze Jozsef, director-sef al Comandamentului National al Garzii de Vama si Finante din Ungaria, la un control minimal este verificat pasaportul sau cartea de identitate, apoi este deschis portbagajul.

Cozi uriase pentru TIR-uri

Cozile la intrarea in Ungaria la automarfare sunt mari. Acestea exista si la iesirea din Ungaria, dar si la intrarea in Romania. Desi transportatorii s-au asteptat ca dupa 1 ianuarie sa poata circula liber in Europa, s-au inselat.
Partea maghiara a explicat ca exista inca si vor mai exista cozi la automarfare. Si Ungaria, tara care a aderat in anul 2004 la UE, a avut transportatori care au stat la cozi si de patru ore la intrarea in Austria. ”Vama maghiara nu face control la TIR-uri.
Controlul se face la cantar, apoi de catre Politia de Frontiera romana si apoi de catre Politia de Frontiera maghiara”, a declarat general-maior dr. Bencze Jozsef. Transportatorii romani au ridicat problema controlului cu raze Roentgen. Intr-o singura luna, un sofer de TIR roman a fost controlat de mai multe ori, deci a fost supus unei iradieri multiple. Partea maghiara a confirmat existenta controlului, dar a declarat ca soferul este dat jos din autotren in momentul supunerii masinii la raze Roentgen si ca se controleaza numai acele TIR-uri despre care sunt informatii ca au probleme. El spune ca au fost cazuri de automarfare considerate suspecte care au fost descarcate in terminalul maghiar, iar in procesul de incarcare-descarcare marfa a fost deteriorata.

Cele mai citite

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă