11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial"Noua nobilime" kaghebistă, între afaceri, corupţie şi crime

“Noua nobilime” kaghebistă, între afaceri, corupţie şi crime

Rusia a sărbătorit ieri „Ziua cekiştilor”, când sunt omagiaţi toţi spionii şi angajaţii Serviciilor Secrete Interne. Ceka este poliţia politică şi serviciul de spionaj, creat în 1917 de Lenin după modelul Ohranei ţariste.

Nimeni nu foloseşte în Rusia altă expresie decât „Ziua cekiştilor”, cu atât mai mult cu cât menţinerea datei simbolice de 20 decembrie stabileşte o filiaţie directă între serviciile secrete sovietice şi cele ale Rusiei de astăzi – Ceka şi succesorii ei, GPOu, NKVD, KGB, FSB. Pentru liberalii ruşi, ca şi pentru majoritatea occidentalilor, Ceka şi succesorii sunt sinonimi cu istoria sângeroasă, cu represiunea, cu milioanele de împuşcaţi, deportaţi sau morţi în Gulag. Fondatorul Ceka este Felix Dzerjinski, a cărui statuie a tronat până în 1991 în Piaţa Lubianka din centrul Moscovei, în faţa sediului serviciilor secrete. Statuia a fost înlăturată de manifestanţi în timpul tentativei de puci.

Autorităţile preferă însă să pună accentul pe succesul serviciilor secrete sovietice şi nu scapă prilejul de a aminti orele glorioase. Numai că ultimele luni ale acestui an nu au fost prea glorioase pentru SVR (serviciile secrete externe) – descoperirea, în vară, în SUA a unei reţele ilegale de spioni ruşi care operau sub false identităţi, datorită dezvăluirilor făcute de un ofiţer trădător din SVR, urmată de arestarea la Londra, în decembrie, a Katiei Zatuliveter, o rusoaică de 25 de ani, suspectată că era „agent adormit” al Moscovei.

FSB, teribilul moştenitor al KGB

Astăzi, contrar perioadei războiului rece, perspectiva unui război total sau a unei rupturi a relaţiilor diplomatice între Rusia şi marile naţiuni occidentale pare îndepărtată. Menţinerea unei reţele ilegale de spioni pare fără sens, dar Putin şi-a dezvăluit public intenţiile. A cerut SVR să facă spionaj economic pentru a ajuta la modernizarea Rusiei.

Autori ai unei cărţi apărute până acum doar în engleză, „Noua nobilime – Renaşterea statului poliţienesc rus şi moştenirea KGB”, ziariştii Andrei Soldatov şi Irina Borogan subliniază puterea acumulată de FSB (securitatea internă) în sferele puterii şi ale afacerilor de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, fost colonel KGB. Şi se întreabă ce l-a determinat pe Boris Elţin să îl aleagă pe Putin ca succesor. Cei doi explică deteriorarea situaţiei în rândul serviciilor secrete după căderea comunismului: „KGB era o organizaţie redutabilă, dar se afla sub controlul strict al partidului comunist. Însă asupra FSB nu există nici control politic, nici al Parlamentului”. Metodele serviciilor de securitate sunt brutale şi războiul contra terorismului islamic a devenit „scuza oficială” pentru justificarea abuzurilor.

Noile servicii de securitate nu mai sunt în slujba statului. Sunt proprietari de terenuri şi puternici actori în societate. Putin a creat „o enormă şi nouă putere” în fruntea statului rus, destinată să protejeze şi să servească interesele unui pumn de indivizi rămaşi credincioşi foştilor lor patroni din KGB. A rezultat un serviciu de securitate mult mai periculos şi mai imprevizibil decât KGB în era sovietică. „KGB era represiv, avea închisori, spitale psihiatrice, dar KGB nu asasina sistematic oameni, cum o face acum”. Se ştie că FSB este suspectat că a comis mai multe asasinate, printre care al ziaristei Anna Politkovskaia şi al lui Alexandr Litvinenko, un critic al lui Putin.

De la vânzarea hârtiei igienice la putere absolută

Autorii descriu istoria detaliată a ascensiunii FSB în ultimul deceniu, modul în care Putin a recurs la acest organism pentru a-şi consolida puterea. KGB a suferit o traumă după prăbuşirea URSS şi tentativa de lovitură de stat din 1991. Dezorientaţi de noua lume capitalistă, majoritatea generalilor şi alte cadre superioare de la Lubianka s-au pus în slujba noii clase politice şi a oligarhilor.

Atunci, aceste servicii au fost silite să vândă becurile de la Lubianka şi hârtia igienică pentru a rezista tranziţiei. Oligarhii au decis să pună un om al KGB în centrul puterii la Kremlin, Vladimir Putin, în speranţa că va fi maleabil. Eroare! Odată ales preşedinte, Putin a anulat dominaţia lor politică şi a instalat aproape în toate posturile importante vechi colegi din KGB. „Noua nobilime” astăzi controlează toate posturile-cheie ale statului.

 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă