16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialNou protest faţă de construirea unei fabrici de formaldehidă la Sebeș

Nou protest faţă de construirea unei fabrici de formaldehidă la Sebeș

Aproximativ 1.500 de persoane protestează, duminică, la Sebeş, faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă, informează Mediafax.

Acesta este al treilea miting de protest organizat la Sebeş faţă de construirea în oraş a unei fabrici de formaldehidă, acţiuni similare având loc şi în duminicile precedente.

Protestatarii s-au mobilizat în special pe reţelele de socializare şi s-au adunat, în jurul orei 14.00, în faţa Primăriei Sebeş, unii dintre ei aducând steaguri tricolore, alţii bannere sau pancarte cu mesaje precum "Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer", "Implică-te! Nu fi fraier, c-o să rămâi fără aer!", "Kronospane, nu uita, Sebeşul nu te vrea!" şi "Sebeşeni, treziţi-vă!".

La începutul protestului, oamenii s-au prins într-o horă a unirii, scandând din când în când "Unitate".

Majoritatea participanţilor la acţiune sunt localnici, dar au venit şi oameni din alte localităţi din Alba, precum şi din Cluj şi Mureş. Printre protestatari se află şi o delegaţie de moţi, aceştia venind pentru a-şi exprima solidaritatea cu locuitorii din Sebeş, dar şi nemulţumirea faţă de intenţiile autorităţilor române de a relua dialogul pe tema proiectului minier de la Roşia Montană.

"Dumneavoastră trebuie fiţi uniţi. Noi am fost uniţi la început, 98 la sută, dar ne-au divizat. Au început să se certe tată cu fiu şi frate cu frate", a spus un bărbat care susţinea că este din Roşia Montană.

El a adăugat că acum "moţii s-au ridicat" împotriva proiectului de la Roşia Montană şi "Doamne fereşte de cine le stă în cale".

La mitingul de protest participă şi câţiva locuitori din Reghin, unde o companie turcească vrea să construiască o fabrică de formaldehidă similară celei de la Sebeş. Ei afişează un banner cu mesajul "Reghin – Sebeş/ Nu formaldehidă".

La ora transmiterii acestei ştiri, grupul de protestatari mărşăluieşte pe străzi, lor alăturându-li-se alţi oameni, punctul final al acţiunii fiind, potrivit organizatorilor, parcarea din faţa companiei Kronospan.

Protestatarii se manifestă zgomotos cu fluiere şi vuvuzele şi scandează "Afară, afară cu Kronospan din ţară!", "Stop poluarea", "Hoţii, hoţii", "Unitate", "Nu corporaţia face legislaţia", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!". Din când în când oamenii cântă melodii patriotice, precum "Imnul lui Iancu".

Unii dintre protestatari poartă măşti chirurgicale sau măşti de gaze pe faţă, iar alţii au venit împreună cu copiii.

"Domnul primar să iasă lângă noi în stradă că l-am votat şi trebuie să fie alături de noi. Poluarea ne afectează nu numai pe noi, ci copiii copiilor noştri vor avea de suferit", a spus unul dintre protestatari.

Un tânăr a afirmat că vrea ca fabrica de formaldehidă să nu fie construită în Sebeş, ci la 50 de kilometri distanţă faţă de orice localitate.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Alba, acţiunea este autorizată să se desfăşoară până la ora 18.00, iar protestul este monitorizat de echipaje de jandarmi din Alba şi Mureş.

Protestele de la Sebeş sunt organizate de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

La rândul său, compania Kronospan a transmis, duminică, un comunicat de presă în care îşi exprimă disponibilitatea la dialog şi invită încă o dată reprezentanţii societăţii civile, ai autorităţilor locale şi ai ONG-urilor la sediul societăţii pentru a discuta în mod transparent orice problema ridicată.

Vineri, compania a organizat o întâlnire de "conciliere directă" cu cei care protestează faţă de construirea fabricii de formaldehidă, însă la aceasta nu s-a prezentat nimeni, protestatarii anunţând că refuză deoarece Kronospan i-ar fi ameninţat că le va cere daune pentru prejudiciul de imagine.

"Ne exprimam încă o dată îngrijorarea faţă de acţiunile şi declaraţiile unor reprezentanţi ai societăţii civile din Sebeş, dar mai ales ale unor organizaţii non-guvernamentale străine şi a unor persoane care nu trăiesc şi nu au trăit niciodată în Sebeş al căror scop declarat este protecţia mediului, dar ale căror acţiuni fac dovada unei lipse de informare adecvată, ignoranţă şi chiar rea-credinţă. Tocmai de aceea în repetate rânduri am invitat la dialog, dar din păcate acest dialog nu se doreşte", se mai arată în comunicatul Kronospan.

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.

Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor.

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Seara Palatului Elisabeta dedicată municipiului Ploiești – miercuri, 18 septembrie 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, la Palatul Elisabeta, miercuri, 18 septembrie 2024, la ora 17, o seară dedicată municipiului Ploiești, Capitala Tineretului...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă