17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialNou front deschis de Statul Islamic

Nou front deschis de Statul Islamic

Forțe ale armatei și securității tunisiene au ripostat la un atac fără precedent de când Tunisia a început să fie lovită de terorism după revoluţia din 2011 – câteva zeci de jihadişti ai organizației Statul Islamic au lansat luni în zori asalturi coordonate în orașul Ben Gardane asupra unei cazarme a armatei tunisiene şi a cartierului general al Gărzii Naționale. Acest atac în forţă asupra instituţiilor de securitate din oraşul tunisian Ben Gardane, aflat la 25 km de frontiera cu Libia, confirmă extrema sensibilitate strategică a acestei regiuni situate la graniţele estice ale Tunisiei.

Potrivit unui bilanț difuzat de autoritățile tunisiene, 28 de atacatori și 7 civili au fost uciși, iar forțele de ordine implicate în confruntările sângeroase au pierdut șase jandarmi, doi polițiști, un vameș și un soldat. Ben Gardane este principalul oraș tunisian de la frontiera cu Libia și, totodată, barometrul convulsiilor care afectează statul vecin, aruncat în haos după izbucnirea războiului civil în vara anului 2014.  Economia locală este, în principal, bazată pe comerțul de contrabandă, petrolul și bunurile libiene subvenționate intrând ușor pe piața tunisiană. În ultimii ani, frontiera a fost traversată și de tinerii tunisieni care au mers să se antreneze în taberele jihadiste din Libia înainte de a reveni în țară pentru a organiza atentate.

În acest context, violențele de luni reprezintă consecința indirectă a intensificării presiunii militare contra bazelor Statului Islamic în Libia. Marea schimbare a fost raidul aerian american lansat pe 19 februarie într-o fermă din apropiere de Sabratha, oraș libian aflat la 100 km de Tunisia, în care 50 de extremiști care aveau legături cu SI au fost uciși. Majoritatea dintre ei erau de naționalitate tunisiană. În zilele următoare au izbucnit confruntări între combatanți ai Statului Islamic și milițiile din Sabratha, legate de coaliția politico-militară Fajr Libya (Zorii Libiei), cu baza la Tripoli.

”Centrul” din Roma

Generalul Donald Bolduc, comandantul forțelor speciale americane în Africa, a produs frisoane statelor majore și politicienilor când a asigurat în Wall Street Journal că la Roma s-a creat un ”centru de coordonare a coaliției” în vederea unei intervenții militare internaționale contra SI în Libia. Pregătirile sunt în curs, forțele speciale se află deja amplasate, primele raiduri au avut loc și se așteaptă formarea unui guvern libian de uniune națională. Ministrul italian al Apărării, Roberta Pinotti, declara săptămâna trecută: ”Suntem pe cale să coordonăm formarea unei forțe de securitate și stabilizare libiene, care va interveni când va fi format un guvern”.

De peste două săptămâni, informațiile potrivit cărora membri ai forțelor speciale franceze, americane și britanice sunt deja în Libia se înmulțesc la Paris, Londra și Roma. Corriere della Sera relata că 50 de italieni sunt gata de plecare. Potrivit media, militarii nu vor participa la operațiunile forțelor generalului Khalifa Hafta, loiale guvernului de la Tobruk (recunoscut de comunitatea internațională), sau ale Fajr Libya, coaliția milițiilor islamiste devenite brațul armat al guvernului nerecunoscut de la Tripoli. Misiunea lor vizează stabilirea de contacte cu forțele din teren, evaluarea situației, furnizarea de informații și, posibil, arme și mijloace de comunicație. În afara numeroa­selor zboruri de recunoaștere, armata americană a efectuat deja două raiduri aeriene în Libia.

Raid american în Somalia

Oficialii de la Pentagon au anunțat că avioane de război americane au lovit o tabără de antrenament în Somalia care aparținea grupului armat islamist Shabaab, aliat rețelei te­roriste Al Qaeda. Raidul, în care au fost uciși 150 de teroriști, a fost declanșat pentru a opri pregătirile islamiștilor în vederea atacării trupelor americane și ale aliaților lor regionali din Africa de Est. A fost vizat centrul de antrenament numit Camp Raso, aflat la 120 mile nord de Mogadiscio, unde combatanții Shabaab finalizau ”un atac la scară mare” contra forțelor Uniunii Africane în Somalia. Bombardamentele au avut loc în timpul unei ceremonii de acordare de diplome. Ministrul somalez de Externe, Abdusalam Omer, a declarat că serviciile secrete somaleze au furnizat SUA informațiile privind Camp Raso.  Grupul Shabaab vrea să impună versiunea sa strictă a legii Charia în Somalia, unde a declanșat atacuri frecvente care au vizat obiective de securitate și guvernamentale, dar și hoteluri și restaurante din capitală. Al Shabaab se află și în spatele atentatelor sângeroase comise în Kenya și Uganda. 

 

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă