12.8 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeSpecialNorvegia reformează sistemul de protecție a copilului

Norvegia reformează sistemul de protecție a copilului

Senatorul Titus Corlăţean a afirmat, după vizita delegaţiei parlamentare române în Norvegia, că în această ţară a fost demarat un proces de reformă legislativă şi instituţională în privinţa protecţiei copilului. 

“Cred că percepţia autorităţilor norvegiene după această vizită, după conţinutul discuţiilor, lucrurile vor fi privite şi înţelese altfel. (…) Ni s-a confirmat că s-a demarat un proces de reformă a acestei instituţii despre care până alaltăieri ni se spunea că este o instituţie impecabilă. O reformă şi legislativă şi instituţională. (…) În materia drepturilor omului s-a întâmplat un lucru fundamental în ultimii 20 de ani. Niciun stat nu mai este deplin suveran să facă ceea ce doreşte în plan intern în materia drepturilor omului”, a afirmat Titus Corlăţean, sâmbătă, potrivit Agerpres

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a spus că deja s-a constituit o comisie care să lucreze la schimbarea legii protecţiei copilului în Norvegia şi ‘mai mult decât atât, se gândesc să înfiinţeze un tribunal al familiei, care să înlocuiască, ca şi decizie, o instituţie judecătorească şi să înlocuiască deciziile aproape finale ale Barnevernet’. 

Corlăţean a precizat că delegaţia parlamentară le-a prezentat autorităţilor norvegiene o listă cu “măsuri disproporţionate şi elemente de conduită abuzivă din partea Barnevernet şi chestiuni de viciere a unor proceduri”. 

El a afirmat că măsura de separare a copiilor luată în cazul familiei Bodnariu a fost luată “fără niciun pas intermediar, fără niciun fel de investigare socială corectă la faţa locului, fără consiliere psihologică”. 

“Sunt chestiuni foarte serioase pe care noi le-am prezentat şi autorităţile norvegiene. Fac meseria asta de vreo 22 de ani. A fost una dintre cele mai grele, mai complicate acţiuni de politică externă pe care le-am făcut, vreau însă să marchez faptul că a fost o deschidere a autorităţilor norvegiene la care nu m-am aşteptat (…) Suntem convinşi în ceea ce priveşte corectitudinea acestei cauze şi eu cred că autorităţile norvegiene cu care am avut un dialog extrem de corect şi de deschis au înţeles că această solidaritate a societăţii româneşti va merge va departe şi se va adânci, şi vor fi mai departe şi vor fi în continuare şi proteste de stradă şi demersuri pe lângă parlamente naţionale şi mecanisme europene care se pun in funcţie pentru că aproape toţi membrii familiei Bodnariu (n.r. mai puţin Ruth – mama) sunt cetăţeni ai UE şi Norvegia trebuie să ţină cont şi de acest aspect”, a adăugat Corlăţean. 

În perioada 20-22 ianuarie, o delegaţie a Camerei Deputaţilor, condusă de vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Dolha, din care au făcut parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane şi o delegaţie a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia.

Cele mai citite

SUA vor ca în Nagorno-Karabah să se garanteze dreptul de întoarcere a zeci de mii de armeni

Statele Unite(SUA) au reiterat luni apelul lor în favoarea unei misiuni internaţionale de observare în Nagorno-Karabah, pentru a garanta dreptul de întoarcere a zeci...

O jurnalistă iraniană a fost arestată la Teheran într-un nou caz de intimidare a presei

O jurnalistă iraniană a fost arestată luni la Teheran după ce a mers la un spital din capitală pentru ancheta asupra stării unei tinere...

Slovacii mătură progresiștii de la putere

Nu cred că strategii partidelor aflate la guvernare în România înțeleg ce se întâmplă cu pulsul electoral al țărilor europene, la aproape doi ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies