15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialNoi pași pentru obținerea păcii în Siria

Noi pași pentru obținerea păcii în Siria

Opoziţia siriană şi delegaţia regimului de la Damasc au trimis Naţiunilor Unite “documente” pentru reglementarea poliică a conflictului, a anunțat, marți, emisarul ONU, citat de AFP, conform Agerpres

“Am primit documentul guvernului” luni, în cursul întâlnirii cu negociatorul-şef al Damascului, ambasadorul Siriei la ONU, Bashar al-Jaafari, a precizat  Staffan de Mistura, într-o conferință de presă. 

Staffan de Mistura a adăugat că opoziţia siriană a prezentat marţi propriul “document”, refuzând să dezvăluie conţinutul acestuia. “Am făcut schimb de documente, dar şi de idei, pentru a încerca cu prilejul următoarei întâlniri să mergem mai adânc în chestiunea procesului de tranziţie”, a spus el. 

O membră a conducerii Înaltului comitet de negocieri (HCN, opoziţia), Bassma Kodmani, a declarat că “documentul” prezentat de delegaţia sa include o serie de “principii ce ar trebui să conducă procesul de tranziţie”. 

Ea a mai spus că opoziţia a cerut înfiinţarea unui “mecanism” consacrat chestiunii deţinuţilor, “pentru că nu avem niciun rezultat legat de acest subiect”. Emisarul ONU a recunoscut că nu s-au înregistrat progrese în acest sens. 

Delegaţia HCN i-a cerut, de asemenea, reprezentantului Naţiunilor Unite să depună mai multe eforturi pentru a se permite lucrătorilor umanitari să îşi extindă acţiunea la zonele cu acces dificil, cum este Daraya, localitate rebelă situată în apropiere de Damasc şi aflată sub asediul armatei regimului. 

Staffan de Mistura a făcut cunoscut că “unii dintre participanţi doresc să se întâlnească” şi că el “nu îi va împiedica”, însă ar prefera să aştepte “momentul propice pentru discuţii directe”. 

Opoziţia siriană a declarat marţi că este pregătită să ia parte la negocieri “directe”, în aceeaşi sală cu reprezentanţii regimului de la Damasc, dacă se înregistrează progrese la tratativele de pace de la Geneva.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă