18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialNoi nume din Ardeal şi Banat pentru Guvernul Ponta II

Noi nume din Ardeal şi Banat pentru Guvernul Ponta II

După anunţul referitor la trimiterea UDMR în Opoziţie, noi nume de potenţiali miniştri au apărut în jocul negocierilor între partidele USL.

Guvernul Ponta II va avea trei vicepremieri. Toţi, la fel ca şi premierul, vor fi din Sud. Nici unul nu va proveni din Transilvania, Banat, Moldova ori Dobrogea. Printre cei propuşi se află preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, vicepreşedinta PC, Maria Grapini, deputat de Timiş şi Alexandru Cordoş, senator de Cluj. Liviu Pop, care şi-a câştigat Colegiul electoral cu 63, 68% din voturi, va fi menţinut ca Ministru pentru Dialog Social. De asemenea, Ovidiu Silaghi, din Satu Mare, este o propunere pentru un nou minister.

Frunzăverde ia Apărarea şi Grapini, IMM-urile?

După scorul bun obţinut în alegerile parlamentare de către organizaţiile USL din vestul ţării, în viitorul Guvern Ponta II se vor afla şi miniştri din vest. Prima propunere care a venit a fost Sorin Frunzăverde, la Ministerul Apărării Naţionale. El este vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi a făcut parte ca ministru din mai multe guverne post-decembriste. Sorin Frunzăverde a deţinut în Guvernul Ciorbea, în perioada decembrie 1997- februarie 1998 portofoliul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, apoi în Guvernul Radu Vasile, între aprilie – decembrie 1998 a fost ministru al Turismului. În Guvernul condus de Mugur Isărescu, din martie până în decembrie 2000 a fost ministrul Apărării Naţionale, funcţie pe care a deţinut-o şi în Guvernul Tăriceanu, din octombrie 2006 până în aprilie 2007.

Rămâne însă de văzut dacă Sorin Frunzăverde pleacă dintr-un post considerat sigur pentru viitorii patru ani, cel de preşedinte al Consiliului Judeţean Reşiţa, în Guvernul României, unde acelaşi portofoliu este vizat şi de actualul ministru, Corneliu Dobriţoiu, dar şi de actualul ministru de Interne, ardeleanul Mircea Duşa, în cazul în care Apărarea va reveni PSD. Mircea Duşa este singurul deputat român din judeţul Covasna şi a fost unul dintre cei mai critici lideri ai Puterii la adresa UDMR. Un alt reprezentant din Banat care se pare că va face parte din Guvernul Ponta II este Maria Grapini, aleasă ca deputat în Colegiul 3 Timişoara cu 12.371 de voturi şi un procent de 55,91 %. Partidul Conservator va primi două portofolii în acest Guvern, unul – al preşedintelui Daniel Constantin, care va rămâne Ministru al Agriculturii. El a menţionat că în privinţa celui de-al doilea portofoliu încă nu a stabilit nimic şi că vor fi discuţii după ce va fi încredinţat mandatul de premier lui Victor Ponta, dar a precizat însă că există şi posibilitatea ca PC-ului să-i fie repartizat şi IMM sau Ministerul Fondurilor Europene, dar şi alte ministere. Conservatorii spun că pentru portofoliul de la IMM-uri, cea mai potrivită nominalizare ar fi Maria Grapini, un cunoscut om de afaceri şi vicepreşedinte PC din 2006.

Variante din Ardeal pentru Ministerul Muncii

Pentru Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a fost propus Alexandru Cordoş, aflat la al doilea mandat de senator în Parlamentul României. Alexandru Cordoş a candidat în Colegiul nr.4 Cluj pentru Senatul României şi a obţinut 44,48% din voturi, clasându-se pe primul loc. Dacă portofoliul Muncii va reveni PSD, este probabil că Alexandru Cordoş va prelua mandatul. În schimb, dacă acest minister va reveni PNL, este posibil ca el să fie ocupat de actualul senator Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii în funcţie şi fost deputat de Haţeg. În schimb, maramureşeanul Liviu Pop va fi menţinut ca ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta II. El a candidat pentru Senatul României în Colegiul nr.3 Mara­mureş  şi a câştigat 63,68% din voturi. Din judeţul învecinat, actualul ministru al Transporturilor, liberalul Ovidiu Silaghi, ar putea prelua un minister nou, cel al Apelor şi Pădurilor. 

Secretari de stat

Din Guvern vor face parte şi alţi membri marcanţi USL, care nu au reuşit să ajungă în Parlament, dar s-au clasat pe primul loc în Colegiul în care au candidat. Printre cei a căror nume este vehiculat este cel al fostului senator Ovidiu Marian, fost şef al Comisiei de buget-finanţe din Senat. Ovidiu Marian (USL) a candidat în Colegiul nr.1 Arad pentru Senat şi a obţiunut 46,90% din voturi, dar în Parlament a ajuns Mihai Ungureanu (ARD) cu 33,81%. Liberalul Ovidiu Marian ar viza un post de secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Bursa zvonurilor o dă drept secretar de stat pe Lia Ardelean, la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care s-a clasat pe primul loc în Colegiul nr. 2 Arad, cu 45,21%, dar în Camera Deputaţilor din acest Colegiu a ajuns Claudia Boghicevici (ARD), cu 34,57%. Lia Ardelean a avut ca deputat în perioada 2004-2008 mai multe iniţiative legislative în domeniul social. O variantă de secretar de stat este fostul senator Nicolae Dobra (USL) care a candidat în Colegiul nr. 2 Alba şi a obţinut 44,12%, iar în Senat a ajuns Alexandru Pereş (ARD) cu 33,54%.

Tot în Guvernul Ponta II ar putea ajunge şi Radu Coclici, care a fost deputat de două mandate, dar pe al treilea nu a mai reuşit să-l obţină, deşi s-a clasat pe primul loc. Coclici a candidat în Colegiul nr.4 Alba, pentru un mandat de deputat, dar a obţinut doar 40,71%. În Camera Deputaţilor a ajuns candidatul PP-DD care a avut de 2,5 ori mai puţine voturi. De asemenea, fostul deputat, Mircia Giurgiu, care a câştigat Colegiul 1 pentru Senat din Cluj, ar putea ajunge secretar de stat în Ministerul Muncii, dar numele său este şi pe lista posibililor directori ai Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi, Regiei Autonome Monitorul Oficial ori Companiei Naţionale Poşta Română. Candidatul PC la Camera Deputaţilor din Cluj, Leonard Horvath, care a câştigat alegerile în colegiul de Huedin, considerat un fief al UDMR, ar putea deveni secretar de stat în Ministerul Culturii sau director de filială în cadrul Institutului Cultural Român. Fostul senator PC, Şerban Rădulescu, care a câştigat Colegiul 2 de Senat, ar putea deveni ambasador, însă o variantă ar fi şi desemnarea sa într-un post în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Fostul candidat al PSD în colegiul de deputat din Câmpia Turzii, Ilarie Ivan, ar putea fi numit în conducerea Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare.

Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă