16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCriza Ucraina. Noi negocieri între autorităţile de la Kiev şi rebeli

Criza Ucraina. Noi negocieri între autorităţile de la Kiev şi rebeli

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a anunțat luni noi negocieri de pace între rebelii proruşi şi autorităţile de la Kiev. Anunțul a fost făcut după o convorbire telefonică cu şefii de stat rus, german şi francez, relatează Mediafax.

"Şefii de stat au convenit ca următoarele reuniuni ale Grupului tripartit de contact (format din Ucraina, Rusia şi OSCE) la Minsk să aibă loc miercuri şi vineri în această săptămână", anunţă un comunicat publicat pe site-ul Preşedinției Ucrainei.

Un comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei Franţei nu precizează vreo dată de desfăşurare a reuniunii, dar face apel la realizarea unor progrese concrete "de urgenţă" pentru punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk din septembrie. Aceste acorduri prevăd crearea unei linii de demarcaţie, retragerea armelor grele de pe front şi schimburi de prizonieri.

Un oficial separatist al Republicii (autoproclamate, n. red.) Populare Doneţk însărcinat cu negocierile cu autorităţile de la Kiev, Denis Puşilin, a afirmat că rebelii sunt pregătiţi să participe la următoarele reuniuni de la Minsk.

"Este important să găsim un compromis la masa de negocieri", a declarat el, citat de agenţia rusă Interfax.

Un reprezentant al Republicii (autoproclamate, n. red.) Populare Lugansk a afirmat la rândul său că este pregătit să se prezinte la negocieri dacă va fi invitat.

Negocierile sunt în impas de peste două săptămâni, rebelii şi autorităţile de la Kiev având probleme în a ajunge la un acord asupra datei de desfăşurare a noii reuniuni de la Minsk, în timp ce un armistiţiu fragil este respectat de ambele tabere în estul prorus al Ucrainei.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă