31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăSpecialNoi informații despre atentatele din Paris: Cine sunt teroriștii care au fabricat...

Noi informații despre atentatele din Paris: Cine sunt teroriștii care au fabricat centurile cu explozibili

Doi teroriști, Hamza Attou și Mohamed Amri, pe numele cărora au fost emise mandate de arestare la Bruxelles, sunt cei care ar fi fabricat centurile cu explozibili folosite în atentatele de la Paris, relatează cotidianul belgian La Derniere Heure, conform Agerpres

Cei doi s-au deplasat la Paris, vineri nopatea, unde îi aștepta Salah Abdeslam, suspect-cheie în cazul atacurilor teroriste din 13 noiembrie. 

Perchezițiile efectuate la locuințele lui Hamza Attou și Mohamed Amri le-au permis anchetatorilor să găsească la domiciliul lor nitrat de amoniu, substanță folosită pentru fabricarea de încărcături explozive. 

Informația s-ar putea dovedi esențială în cursul anchetei declanșate după atacurile teroriste comise vineri noaptea în șase locuri diferite din Paris și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț. 

Când au fost întrebați de anchetatori la ce le servea nitratul de amoniu, Attou și Amri au declarat că foloseau substanța ca îngrășământ pentru grădină. 

Printre altele, la locuința lui Hamza Attou (în vârstă de 21 de ani, fără antecedente penale) au fost găsite muniții de calibrul 5,56 mm, dar mai ales de 7,62 mm, care sunt folosite pentru pistoalele-mitralieră Kalașnikov. 

Un alt element comunicat de cei doi suspecți este acela că nu știu dacă Salah Abdeslam a luat parte la atentatele de la Paris. Ei au precizat că au primit un apel telefonic de la Salah la câteva ore după atacurile de la Stade de France și sala Bataclan, sâmbătă în jurul orei locale 02:00 (01:00 GMT). 

Attou și Amri au plecat spre Paris la bordul unui automobil Volkswagen Golf, șoferul fiind Mohamed Amri. La întoarcerea spre Bruxelles, vehiculul lor a fost controlat de trei ori de poliție, în special la Cambrai, localitate franceză din regiunea Nord-Pas de Calais. În acel moment poliția nu cunoștea semnalmentele lui Salah Abdeslam. Cei trei au ajuns, fără probleme, spre dimineața zilei de sâmbătă la Molenbeek. 

Belgia a emis duminică un mandat de arestare internațional pe numele lui Salah Abdeslam (26 de ani). Francezul născut la Bruxelles ar putea fi și unul dintre atacatorii de la Paris. Un frate de-al său, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trăit în cartierul bruxellez Molenbeek, s-a aruncat în aer, vineri noaptea, la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Despre el s-a aflat că era prieten cu Abdelhamid Abaaoud, cetățean belgian care se află în prezent în Siria și care este presupusul ‘creier’ al unor atentate dejucate de poliție în luna ianuarie la Verviers, în estul Belgiei. Se crede că Abaaoud s-ar afla și în spatele atentatelor din Paris. 

Al treilea frate Abdeslam, identificat de presă drept Mohamed Abdeslam, a fost reținut sâmbătă și eliberat după două zile de către poliția belgiană. 

Cele mai citite

Vecinii din Balcani ne contestă istoria. România de azi ar fi fost Țara Pecenegilor

Românii învață la școală că se trag din daci și din romani, dar pe plan internațional, trecutul nostru istoric este necunoscut și chiar contestat,...

Prețul barilului a scăzut, benzina și motorina rămân scumpe, iar oficialii români dau vina pe Putin

Prețul barilului de petrol a scăzut sub 90 de dolari dar benzina și motorina rămân scumpe în România, avertizează Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi...

Vecinii din Balcani ne contestă istoria. România de azi ar fi fost Țara Pecenegilor

Românii învață la școală că se trag din daci și din romani, dar pe plan internațional, trecutul nostru istoric este necunoscut și chiar contestat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă