22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNoi generatii de muzicieni la Sighisoara

Noi generatii de muzicieni la Sighisoara

O stim cu totii – o stim, noi, muzicienii, in parte si marele public, de la muzica nu se ia vacanta! Om de cultura, tanarul muzician, cel daruit cu ardoare actului muzical artistic, nu intra niciodata in "relache”. Pentru el, sezonul estival aduce o schimbare a prioritatilor. Se face muzica, se face performanta intr-un alt cadru, intr-o alta relatie. Se descopera teritorii noi, deseori nebanuite, in domeniul muzicii de camera, spre exemplu. Se stabilesc contacte profesionale noi, se largesc orizonturile cunoasterii.
Nu numai la Salzburg sau la Weimar, dar si la Braila, Botosani, Piatra Neamt sau la Sinaia – iata! – cursurile de maiestrie aduc o apropiere a tinerelor generatii de circuitul european al valorilor. Iar aceasta atat la nivelul de exemplaritate al performantei maestrilor, cat si la acela al indrumarii in plan pedagogic. Se confrunta puncte de vedere, cele ale maestrilor din tara, cele ale maestrilor invitati, sunt stabilite noi orientari. Sa amintesc si faptul ca "master classes” au aici, in tara, alte costuri decat cele sustinute in partea de vest a continentului?

Lucrari in prima auditie

Asa se intampla si la Sighisoara – nu de azi, nu de ieri, de mai bine de zece ani – pe parcursul manifestarilor Academiei Muzicale de Vara, in cadrul generos oferit de primaria orasului, de aceasta data in colaborare cu Asociatia "Cultura Viva – Berna – Sighisoara” din capitala federala a Confederatiei Elvetiene. Au fost prezenti aici, in prima jumatate a lunii august, 36 de cursanti sositi din Romania, din Cluj, din Bucuresti, din Odorheiul Secuiesc, Brasov, Oradea, de asemenea din Elvetia, din Olanda, din Germania, din Polonia. Ultimele concerte din festival au fost sustinute de cursanti, de elevi si studenti ai gimnaziilor, liceelor, universitatilor de muzica. A fost remarcata in mod deosebit evolutia pianistei Sanziana Alexandru de la Universitatea bucuresteana de muzica, de asemenea cea a pianistilor Florian Mitrea si Dan Marginean de la liceele de muzica "George Enescu” si "Sigismund Toduta” din Bucuresti si, respectiv, Cluj. Cu totul captivanta prin proeminenta comunicarii s-a dovedit a fi prezenta foarte tanarului violonist bucurestean Aron Cavassi.
La clasa de muzica de camera, condusa de violistul Vladimir Lakatos, din Munchen, a fost cultivat sensul unei cordiale colaborari dintre tinerii instrumentisti, relatie asezata sub semnul marilor valori clasico-romantice. Cursul de creatie muzicala condus de compozitorul bernez Christian Henking a produs lucrari prezentate la Sighisoara, in prima auditie absoluta, lucrari cu totul promitatoare semnate de studentii Tiberiu Herdlicska din Cluj si Isabel Wullschleger din Berna.
Un experiment inedit l-a reprezentat cursul de improvizatie colectiva, curs orientat de violonistul Karel Boeschoten din Zurich.

Donatii in valoare de 50.000 de euro

Cu totul emotionant s-a dovedit a fi momentul in care violonistul Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al Academiei, a anuntat donatia de instrumente muzicale, donatie facuta scolii de muzica din localitate, Gimnaziului "Miron Neagu”, anume un marimbafon si un pian in valoare totala de aproximativ 50.000 euro, instrumente preluate din partea institutiei de profesorii Stanca Bizuleanu si Ambrozie Munteanu. Sunt profesori ai claselor de interpretare in compania carora a evoluat, in concert, tanarul absolvent Szabo Csongor Zsolt, la marimbafon, un autentic talent local admis din aceasta toamna la liceul clujean de muzica.
In mod cu totul special pianista Cipriana Gavritiu din Cluj, de asemenea contrabasistul Botond Kostyak din Elvetia, violoncelistul Tomasz Sowikowski din Polonia, artisti invitati, muzicieni ce dispun de o bogata practica de concert, au sprijinit cu cordiala aplecare evolutia tinerilor cursanti pe parcursul celor doua auditii, pana in momentele finale ale editiei din acest an a Academiei Muzicale de Vara.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă