40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialNoi audieri la DNA în dosarul privind afacerile companiei Tel Drum. Marian...

Noi audieri la DNA în dosarul privind afacerile companiei Tel Drum. Marian Fișcuci, cel care controlează firma, și fostul cumnat al lui Liviu Dragnea, audiați de procurori

Afaceristul Marian Fișcuci și fostul cumnat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, Florinel Marinaș, sunt audiatți, vineri, la DNA, în dosarul deschis de procurori în legătură cu afacerile companiei Tel Drum. De asemenea, și fostul deputat Adrian Simionescu a fost chemat la audieri, potrivit Digi24.

DNA a deschis în februarie anul trecut o primă anchetă referitoare la afacerile companiei. La începutul săptămânii trecute, a fost extinsă investigația după ce jurnaliştii de la  RISE Project  au publicat un document atribuit DIPI, datat 2011, din care reiese că Liviu Dragnea ar controla, prin intermediul celor trei, societatea abonată la contracte din bani publici.

RISE Project a publicat săptămâna trecută un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea, și care ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”.

RISE Project scrie că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

În acest raport, DGPI arată că, iniţial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta şi-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare şi deszăpezire prin intermediul unor licitaţii trucate, iar unele dintre lucrări ar fi fost fictive. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. „Acţiunile la purtător” sunt certificate anonime. Oricine deţine această hârtie, care specifică un anumit procent din acţiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. La vedere, însă, de corporaţia Tel Drum se ocupă prietenii lui Dragnea din tinereţe, care apar în acte, mai scrie Rise Project.

Raportul atribuit DGPI prezintă şi „organigrama” grupării, fiind trecuţi în revistă oamenii de bază ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fişcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaş, fostul preşedinte al Companiei Naţionale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiş, funcţionari de la Fisc şi jurnalişti locali.

„În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri judeţene, Liviu Nicolae Dragnea propune şi obţine aprobarea consilierilor judeţeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor judeţene (…) câştigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care şi-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, potrivit Rise Project.

În acest context, jurnaliştii RISE amintesc că la începutul lunii iunie PSD a modificat legea astfel încât Direcţia Generală de Protecţie Internă să fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judeţean Teleorman.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă