16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialNoaptea Literaturii Europene. Maraton cultural în centrul Capitalei

Noaptea Literaturii Europene. Maraton cultural în centrul Capitalei

Bucureștiul capătă în luna septembrie o dinamică a ­manifestărilor culturale aparte. Printre multele evenimente ce au loc aici se numără și Noaptea Literaturii Europene, un proiect al Rețelei Institutelor Culturale Naționale din Europa (EUNIC).

Lansată în 2012, Noaptea Literaturii Europene revine pe 9 septembrie în centrul Capitalei cu cea de-a cincea ediție, începând de la ora 19.00, între strada Pictor Arthur Verona, Piața Lahovary și strada Vasile Lascăr. Institutele culturale din București invită iubitorii de literatură în spații atipice, în care se va da glas unor pagini din autori europeni clasici și contemporani.

„Vă invităm la Piua Book Bar, la Cărturești Verona, la Casa Ion Mincu, pe terasa Teatrului Țăndărică sau în Spațiul Public European, pentru a afla cum au trăit familiile turcești în cea de-a doua jumătate a secolului XX la Istanbul, ce legături pasionale îi uneau pe scriitorii Ingeborg Bachmann și Paul Celan, ce citesc astăzi adolescenții din Germania sau cum arată lumea poveștilor fanteziste poloneze. Pătrundeți în mirajul tinereții și iubirii Italiei anilor ’30, aflați despre istoria dureroasă a Varșoviei din anul 1939 sau despre istoria recentă a României de după căderea lui Ceaușescu – percepută prin ochi maghiaro-români –, comemorați împreună cu Spania 400 de ani de la moartea lui Miguel Cervantes sau aflați cum portughezii instalează astăzi teama la ei acasă“, a declarat Elisabeth Marinkovic, președinta cluster-ului EUNIC România, atașat cultural, directoarea Forumului Cultural Austriac. În centrul evenimentului se află 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria și România, ale căror opere vor fi prezentate publicului prin lecturi, performance-uri, discuții, expoziții de fotografie, proiecții de filme.

„Platforma de dialog pentru profesioniștii din lumea cărții“ este una dintre noutățile ediției 2016, proiect ce va începe cu o primă întâlnire între traducători și editori, moderată de Simona Șora, la care vor participa Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu.

Ca noutate, la această ediție, organizatorii evenimentului, în parteneriat cu „Carte peste Carte“, vor strânge cărți pentru dotarea bibliotecii orășenești din Târgu-Frumos, județul Iași.   

 

 

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă