Liderul UKIP, Nigel Farage, a demisionat, luni dimineața, informează publicația The Independent. El a precizat, într-un discurs la Londra, că nu și-a dorit niciodată o carieră de politician de profesie.
Citește și: FOTO. Gafele şi controversele liderilor UKIP de-a lungul timpului
„Scopul meu în politică a fost să scot Marea Britanie din Uniunea Europeană. Prin urmare, mi se pare corect să renunţ acum să mai fiu liderul UKIP’, a spus el. Totdată, Farage a dat asigurări că nu se va răzgândi.
Citește și: Brexit. Cei 27, inflexibili cu Londra
Farage a subliniat că va continua să susţină partidul şi să ajute mişcările de independenţă din restul Uniunii Europene, dar că de acum se va concentra mai mult pe viaţa sa personală, după numeroşii ani în care a făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE.
Thank you to all my supporters in @UKIP and beyond. Delighted with the result we fought for so long to achieve. #BrexitBritain
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) 4 iulie 2016
„În timpul campaniei pentru referendum, am spus că <<îmi vreau ţara înapoi>>. Astăzi spun că <<îmi vreau viaţa înapoi>>, care va începe chiar acum”, a adăugat el.
Nigel Farage a mai spus că Marea Britanie va trebui să aibă un premier care a susținut ieșirea Marii Britanii din UE şi care nu va ceda în privinţa libertăţii de mişcare în negocierile cu UE, dar a refuzat să îşi exprime susţinerea faţă de vreun candidat din cursa pentru şefia conservatorilor şi a guvernului.
Citește și: Va fi sau nu Brexit? Lovitura de maestru a lui David Cameron
„Dacă vom fi slabi sau vom face compromisuri în negocierile privind Brexit-ul, nu vom avea un acord bun”, a mai spus el.
Nu este prima dată când Farage renunţă la conducerea partidului. El a mai demisionat în mai 2015 după ce nu a reuşit să câştige un loc de parlamentar la alegerile generale de anul trecut, însă trei zile mai târziu şi-a retras demisia. În vârstă de 52 de ani, Farage este membru al UKIP de la crearea formaţiunii în 1993 şi a fost ales prima dată în Parlamentul European în 1999.
UKIP, partid eurosceptic, a fost principalul susținător al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
De la votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, englezii care se opun ieșirii UK din blocul comunitar au organizat numeroase proteste, cel mai recent având loc sâmbătă. De asemenea, numărul infracțiunilor motivate de ură a crescut de 500 de ori. În urma summitului care a avut loc săptămâna trecută, la Bruxelles, statele rămase în UE au adoptat o declarație de coeziune și unitate a blocului comunitar. Atunci, țările membre au făcut presiuni asupra Marii Britanii să declanșeze Articolul 50, în urma căruia încep negocierile pentru ieșirea țării din Uniune.
Citește și: Partidele de extremă dreaptă împing Europa în derivă