20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialNicolae Robu, iritat că timişorenii vor tramvaie „ca la Cluj”

Nicolae Robu, iritat că timişorenii vor tramvaie „ca la Cluj”

Primarul Timişoarei le-a răspuns, pe alocuri ironic, cetăţenilor care i-au cerut să cumpere tramvaie moderne după modelul capitalei Transilvaniei

adi.rus@romanialibera.ro

La începutul acestei săptămâni, un grup de locuitori ai Timişoarei, autointitulat “prostimea călătoare cu tramvaiul timişorean”, i-a cerut primarului Nicolae Robu să rezolve problema transportului cu tramvaie din oraş, mai ales în perioada verii, pe timp de caniculă.

Ba mai mult, aceştia i-au dat ca exemplu edilului situaţia Clujului, acolo unde municipalitatea ardeleană a cumpărat tramvaie moderne, dotate cu aer condiţionat. Deranjat mai ales de această comparaţie, primarul Timişoarei, aflat în concediu la Marea Neagră, a uitat pentru câteva minute de şezlong şi cocktail şi a răspuns, prin intermediul reţelei Facebook, mesajului trimis de timişorenii de rând.

Nicolae Robu a fost, la început, ironic în exprimare, după care, convins că acel demers a fost doar unul “politicianist”, a dat de înţeles că la Cluj există tramvaie moderne pentru că Emil Boc, actualul primar, a fost prim-ministru. “Apreciez preocuparea dumneavoastră pentru starea tramvaielor Timişoarei, însă aş fi apreciat-o şi mai mult dacă aş fi putut-o remarca şi de-a lungul mulţilor ani anteriori în care problema nu a fost rezolvată.

Dar, dincolo de problema în sine, reală, fără îndoială, este evident izul politic, chiar politicianist al demersului dumneavoastră. Da, din păcate, timişorenii utilizatori ai tramvaiului trebuie să suporte condiţiile cumplite pe care le-aţi descris.

De ce? Pentru că şi dacă aş fi declanşat procesul de achiziţie de tramvaie în prima zi de mandat, până la ora actuală nu am fi putut avea nici un tramvai nou! La Cluj, dacă tot vă place să elogiaţi Clujul, din motive strident de evidente, licitaţia de achiziţie a 12 tramvaie a fost lansată când domnul Emil Boc era prim-ministru, iar în prezent Clujul are abia două tramvaie noi, arătoase, e drept, dar departe de ce mi-aş dori eu pentru Timişoara”, a răspuns, în primă fază, Nicolae Robu, cu menţiunea că pe liniile de tramvai clujene, tocmai schimbate în întregime pentru aproximativ 28 de milioane de euro, bani din fonduri europene, în acest moment circulă patru asemenea tramvaie, care au costat câte 1,5 milioane de euro.

De ce nu cumpără Robu tramvaie

Totuşi, Robu a trecut şi peste partea politică sau comparaţia cu oraşul aflat în competiţie directă pentru titlul de capitală culturală europeană în anul 2021 şi le-a explicat timişorenilor de ce în oraşul bănăţean nu pot fi cumpărate, deocamdată, tramvaie. „O spun cu toată sinceritatea, achiziţia de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pentru Timişoara, încă. Şi asta nu pentru că nu mi-ar plăcea mie să fie, ci pentru că, pur şi simplu, nu poate fi. Un tramvai nou costă minimum 1,5 milioane de euro, dar mai degrabă 2 milioane. În Timişoara avem la un moment dat pe traseu circa 60 tramvaie.

O înnoire cât de cât serioasă ar necesita măcar 30 de tramvaie noi, care costă 45-60 de milioane de euro. Costul creditului aferent, pentru că, evident, nu dispunem de aceşti bani, ar ridica totalul costurilor la 90-120 de milioane de euro, ceea ce doar un iresponsabil ar putea asuma”, a explicat edilul timişorean.

SOLUŢII

Proiectele lui Nicolae Robu

Primarul Timişoarei a făcut publice şi planurile sale în privinţa tramvaielor timişorene. „Proiectul meu privitor la tramvaie prevede reabilitarea radicală a 20 de tramvaie vechi, astfel încât acestea să devină ca noi şi achiziţia, cu fonduri europene nerambursabile, a circa 30-40 de tramvaie noi, printr-un proiect pe exerciţiul programatic 2014-2020. Cu respect şi urări de bine,

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, de pe superba plajă a superbei staţiuni Mamaia”, a mai scris pe Facebook edilul bănăţean.

„La Cluj, dacă tot vă place să elogiaţi Clujul, din motive strident de evidente, licitaţia de achiziţie a 12 tramvaie a fost lansată când domnul Emil Boc era prim ministru”, Nicolae Robu, primar Timişoara

Explic foto: Tramvaiele clujene îi deranjează concediul lui Nicolae Robu

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă