11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialNicolae Popa a pierdut procesul din Indonezia

Nicolae Popa a pierdut procesul din Indonezia

Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani detenţie pentru fraudarea FNI, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe. Legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui recurs la această sentinţă.

În baza hotărârii judecătoreşti pronunţate ieri, autorităţile indoneziene vor întocmi un proiect de decret de extrădare ce va fi înaintat preşedintelui, Susilo Bambang Yudhoyono, spre aprobare. Cum preşedintele acestei ţări a avizat încă din august 2010 începerea procedurilor judiciare de extrădare – aviz obligatoriu în lipsa unui acord bilateral de extrădare între Indonezia şi România -, promulgarea decretului de extrădare este o simplă formalitate. Ministerul indonezian de Justiţie, prin Ministerul român al Afacerilor Externe, va comunica autorităţilor judiciare române decretul de extrădare a lui Nicolae Popa. De asemenea, vor fi comunicate data şi locul predării extrădatului. Potrivit legislaţiei indoneziene, dacă România nu-l va prelua pe extrădat în termen de 15 zile, acesta va fi pus în libertate.

Vlas: „Nu era necesară prezenţa lui Popa pentru condamnarea lui Vîntu”

Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta, Indonezia, pe data de 2 decembrie 2009, în baza unui mandat internaţional de arestare emis după ce fugarul a fost condamnat în România, alături de Ioana Maria Vlas, la 15 ani închisoare în dosarul escrocheriei FNI. În acest dosar au fost păgubiţi 200.000 de deponenţi, prejudiciul depăşind 3.000 miliarde de lei vechi (aproximativ 350 milioane de euro). Ioana Maria Vlas, supranumită „mama FNI”, pusă în libertate de curând după ce a executat două treimi din pedeapsă, ne-a declarat că principalul beneficiar al acestei sume imense a fost Sorin Ovidiu Vîntu. „Vîntu a scăpat de inculpare pentru că magistraţii nu au fost interesaţi să-l pună sub acuzare. Pentru trimiterea în judecată a lui Vîntu nu era nevoie de prezenţa şi de declaraţiile lui Nicolae Popa, pentru că la dosar au existat suficiente probe testimoniale care, coroborate, puteau duce la condamnarea lui Vîntu, dar nu s-a vrut acest lucru, ne-a declarat Vlas.

„Reîntregirea” familiei FNI

Nicolae Popa a fost directorul general al grupului de firme „Gelsor” şi membru al Consiliului de încredere al SOV INVEST, societate care a administrat FNI, iar Ioana Maria Vlas a fost preşedintele SOV INVEST. Atât Vlas, cât şi Popa au fugit din România în anul 2000, când FNI a intrat în faliment. Prima arestată a fost Vlas. Ea a stat ascunsă într-un chibuţ din Israel. S-a predat singură la Ambasada României de la Tel-Aviv şi apoi a fost adusă în România. Popa a fost prins în luna decembrie 2009, iar autorităţile din România speră să-l aducă în ţară până la sfârşitul anului.

Vîntu, ameninţat de Popa

După ce a fost arestat la Jakarta, Nicolae Popa i-a cerut bani lui Vîntu pentru a mitui oficiali indonezieni cu scopul de a împiedica extrădarea. Popa a avut celular în arestul din Jakarta şi a transmis mesaje către SOV prin şoferul acestuia, Alexandru Stoian. Comunicaţiile au fost interceptate de SRI şi sunt probe în baza cărora Vîntu a fost arestat în luna septembrie a acestui an.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă