11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialNepregatiti pentru infernul din zgarie-nori

Nepregatiti pentru infernul din zgarie-nori

» Pompierii au stins in premiera un incendiu izbucnit intr-o cladire tip "zgarie-nori" din centrul Bucurestiului. Structura imobilului nu a fost afectata, insa anchetatorii verifica acum daca amplasarea controversata a cladirii, in vecinatatea Bisericii Armenesti, nu a ingreunat lupta cu focul.

» Specialistii cred ca echipele de interventie nu au fost pregatite pentru o astfel de situatie. Interventia ar fi trebuit sa fie efectuata cu spuma, si nu cu apa.

Peste 150 pompieri militari cu 33 autospeciale au participat la stingerea incendiului de la Millenium Business Center, cladirea de birouri care a luat foc, vineri noapte, in centrul Capitalei. Nu au existat victime omenesti, insa incendiul, care a fost stins dupa trei ore, a provocat pagube inca neevaluate. Interventia pompierilor a fost cu atat mai grea cu cat ei au fost nevoiti sa stinga mai multe incendii izbucnite la etaje diferite, uneori foarte departate unele de altele. Focul aproape ca a distrus si o cladire din ansamblul Bisericii Armenesti. Aparent, incendiul a izbucnit de la un panou  electric publicitar amplasat pe fatada cladirii (din cauza ploii s-a produs un scurtcircuit), insa verdictul final va fi dat de o comisie speciala de ancheta formata din pompieri, inspectori in constructii si politisti.

 

Millenium Business Center, una dintre cele mai inalte constructii pe structura de otel din Romania (are peste 72 metri, 18 etaje, plus etajul tehnic si patru subsoluri), apartine Fondului de Investitii Deutsche Gesellschaft für Immobilienfonds si a fost evaluata in 2007, in momentul preluarii de catre investitor, la 52,6 milioane de euro. seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin-Adrian Balaban-Grajdan, a declarat, dupa incendiu, ca expertiza amanuntita este cea care va putea stabili in ce fel poate fi consolidata cladirea.
Prima informatie venita de la anchetatori este aceea ca structura cladirii nu a fost afectata. Totusi, specialistii afirma ca echipele de interventie n-au fost pregatite pentru o astfel de situatie. Interventia ar fi trebuit sa fie efectuata cu spuma, si nu cu apa, iar un elicopter dotat cu tunuri cu spuma ar fi fost de mare ajutor, mai ales ca se banuia ca este un incendiu pornit de la instalatia electrica. "In general, se poate aprecia ca aceasta cladire s-a comportat bine la incendiu si ca nu a existat o propagare ampla la interior.

 

Focul s-a propagat pe zona a doua verticale opuse si pe sub o cortina in consola, deasupra Centrului Cultural Armenesc, datorita unor cablaje electrice. Probabil a fost un scurtcircuit pe exterior. Ramane de verificat daca izolatia de la peretii-cortina indeplinea normativele de protectie la incendiu", ne-a declarat arhitectul Eduard Sagatelian.
La randul sau, arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a identificat o alta problema: "Materialul folosit la fatada, pe langa sticla, a fost un material inadecvat, care a permis propagarea focului atat pe orizontala, cat si pe verticala, nefiind vorba de un material suficient de incombustibil". Patrascu spune insa ca numai ancheta bazata pe expertize poate da verdicte. Aceasta ancheta va face referire si la amplasarea cladirii la mica distanta fata de Biserica Armeneasca. Arhitectul este totusi de parere ca "amplasarea atat de controversata a cladirii Millenium nu a afectat in mod decisiv stingerea incendiului".

Pe perioada anchetei, chiriasii Millenium incearca sa-si desfasoare activitatea cum pot sau sa se relocheze. Angajatii reprezentantei Bancii Mondiale vor munci de acasa sau pe teren, a aratat purtatorul de cuvant al institutiei, Iolanda Staniloiu. Nici Agentia Carol a Alpha Bank, chirias al cladirii, nu a inregistrat distrugeri ale bazelor de date. Compania Transelectrica, ocupant al etajelor 1-6 si 7 (prin filiala sa, Teletrans), a anuntat, la randul sau, ca isi va continua activitatea in alte sedii din Capitala. Incendiul a afectat mai ales etajul 7, unde a distrus nodul de comunicatie in fibra optica.

Colosi atacati de preoti
Pe parcursul constructiei Millenium Business Center, reprezentantii Bisericii Armenesti au protestat in mod repetat, aratand ca integritatea lacasului lor este amenintata de anvergura proiectului. De altfel, biserica a fost in pragul prabusirii in perioada constructiei cladirii vecine. Saparea fundatiei adanci, de patru niveluri, a produs fisuri periculoase in peretii ei. Societatea civila a reclamat faptul ca avizele de construire au fost date in dispretul legii.

Initial, investitorul dorea un imobil cu peste 30 etaje, dar autorizatia i-a fost emisa doar pentru 19 etaje. Pagubele produse de santierul Millenium au condus la acordarea de catre societatea de asigurare a unor despagubiri de un milion de dolari, dupa ce expertii au stabilit ca in zona a avut loc un "dezastru tehnologic". In prezent, Arhiepiscopia Romano-Catolica sustine un protest asemanator impotriva cladirii de birouri de langa Catedrala Sf. Iosif, a carei constructie a primit vinerea trecuta unda verde din partea Justitiei. Arhiepiscopia cere  inlaturarea acestei constructii – pericol public (de 75 metri, cu 19 etaje si patru niveluri subterane), avand in vedere si incendiul din apropierea Bisericii Armenesti.

Ambele cladiri de birouri sunt situate la 7, respectiv 8 metri de biserici, iar accesul pompierilor este greoi, declara preotii. Ei sunt sustinuti de ministrul Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, care crede ca imobilele ridicate in preajma cladirilor de patrimoniu nu ar fi trebuit sa primeasca autorizatie de constructie: intre inaltimea zgarie-norilor ridicati "fara discernamant" si coruptie "exista o legatura directa".

» Zgarie-norii se inmultesc
Problemele care pot aparea la cladirile de peste 30 metri sunt deosebite. "Masurile de interventie in caz de incendiu la cladiri foarte inalte au fost stabilite detaliat in urma cu zece ani si sunt altele decat la cladirile obisnuite. Astfel de cladiri se proiecteaza conform unor normative care stabilesc unde se amplaseaza scarile de evacuare si numarul lor, precum si faptul ca structura metalica trebuie acoperita cu o vopsea termospumanta, care protejeaza ore intregi", ne-a declarat arhitectul Sagatelian. Daca pana in anii ‘90 existau numai doua imobile de peste 30 metri in Capitala, acum au inceput sa apara tot mai multi zgarie-nori: "In prezent, avem doua astfel de cladiri in zona 1 Mai (BRD si o cladire de birouri), blocul Generali din Buzesti, doua blocuri in constructie la Piata Presei Libere si alte cateva spre Baneasa".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă