13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNe-am consolidat, din pacate, doar locul trei

Ne-am consolidat, din pacate, doar locul trei

Nationala de fotbal a Romaniei a invins cu 3-0 selectionata Armeniei in al 9-lea sau joc din preliminariile pentru CM 2006, dar, din pacate, acest succes nu ne apropie de primele doua pozitii, ci doar ne consolideaza locul trei in grupa…
La finalul jocului, selectionerul Victor Piturca a opinat ca meciul cu Armenia este cel care a declansat procesul de reconstructie al nationalei, insa parerea noastra este ca afirmatia e doar una generala, nu de substanta si asta pentru ca, desi nationala a avut la Constanta sase noutati fata de formula de la Rotterdam, cinci dintre ele au fost fortate! Mutu a fost suspendat si inlocuit cu Gigel Bucur, Claudiu Niculescu, Florentin Petre si Pancu sunt accidentati si in locul lor au jucat Marius Niculae, Plesan si Ovidiu Petre, in timp ce Rat a revenit pe postul sau in locul improvizatiei Pompiliu Stoica dupa ce i-a expirat suspendarea.
Asadar, singura mutare “pregatita” de Piturca a fost inlocuirea lui Mitea cu Gigel Coman in conditiile in care selectionerul nu a fost deloc multumit de evolutia jucatorului lui Ajax in Olanda. In aceste conditii, reconstructia incepe abia de la meciul viitor al nationalei noastre, cel care va avea loc – daca nu cumva pana atunci se mai organizeaza vreun amical – la mijlocul lunii august, cu Andorra.

Multumit de Tamas

Selectionerul s-a declarat multumit de evolutia jucatorilor sai impotriva Armeniei, spunand ca se contureaza la echipa nationala un cuplu valoros de fundasi, Chivu-Tamas. “A fost un meci bun, important prin prisma faptului ca am aliniat multi jucatori noi. Cei mai multi au dat randament. Incepe sa se contureze un cuplu de fundasi care poate juca mult timp impreuna, ma refer la Chivu si Tamas. Au fost si momente bune, si mai putin bune, mai ales in prima parte a celei de-a doua reprize”, a spus Piturca. Intrebat ce se va intampla cu Mirel Radoi, in conditiile in care se contureaza un nou cuplu de fundasi centrali, Piturca a spus ca “Radoi si orice alt jucator trebuie sa-si castige locul prin prestatiile de la club. Daca Radoi va fi mai bun va juca, insa am mai spus ca dupa aceste intalniri (n.r. – cu Olanda si Armenia) vom avea o discutie mai lunga in cazul Radoi”.

Are nevoie in continuare de Dorinel Munteanu

Intrebat daca Dorinel Munteanu se va retrage de la echipa nationala, selectionerul a precizat: “Am inteles ca a aparut in presa acest zvon, nu este vorba despre asa ceva. A luat contact cu momentul in care se va retrage, dar nu o face deocamdata. Sper sa continue”.
Dorinel Munteanu a fost ovationat minute in sir de publicul de pe stadionul “Gheorghe Hagi” in momentul inlocuirii din minutul 83. El a fost aplaudat in picioare de toti cei aflati pe stadion, iar dupa ce s-a imbracat in trening jucatorul a salutat publicul ce l-a intampinat cu scandarea “Te vom iubi mereu”. Dorinel a jucat meciul cu numarul 124 pentru echipa nationala, cu unul mai putin decat Hagi. “Nu a spus nimeni ca ma retrag – a declarat apoi Dorinel Munteanu -, desi s-a scris ca apropiati de-ai mei au zis acest lucru. De ce ma intrebati daca ma retrag? Daca ma respectati, ar trebui sa ma intrebati daca ma simt bine, daca mai am placerea de a juca fotbal. Nu trebuie sa ma intrebati de fiecare data daca ma retrag, nu merit asa ceva”.

Strategie comuna pentru dubla cu Cehia si Finlanda

Tot o victorie a inregistrat si nationala de tineret care insa are o pozitie mult mai buna decat cea a seniorilor, in grupa sa de calificare aflandu-se pe primul loc. Impotriva Armeniei s-a conturat cu greu un 2-0 castigator, dar pana la urma toata lumea a apreciat la final cele trei puncte si pastrarea intacta a sanselor de calificare. Romania mai are de jucat cu Cehia acasa si Finlanda in deplasare si, in cazul a doua victorii, va ocupa cu siguranta una dintre primele doua pozitii, cele care duc in meciurile de baraj, la tineret nefiind calificari directe.
Florin Marin, antrenorul nationalei de tineret, spune ca va elabora, impreuna cu selectionerul Victor Piturca, o strategie comuna pentru abordarea meciurilor cu Cehia si Finlanda ale celor doua reprezentative. “Voi vorbi cu Victor Piturca si sper sa beneficiez si eu de ceilalti jucatori (n.r. – la prima reprezentativa evolueaza Plesan, Mitea si Tamas, fotbalisti care au drept de joc si la tineret). Sper sa se refaca cei accidentati si sa revina si cei suspendati, cum sunt cazurile lui Marius Constantin, Andrei Cristea si Mihai Nesu. Unul dintre obiectivele echipei de tineret este sa formeze si sa promoveze jucatori la echipa mare. Sigur ca m-ar bucura enorm ca ei sa ramana acolo”.

Acum incepe reconstructia

Abia dupa acest joc poate spune Victor Piturca faptul ca va incepe reconstructia. Pentru meciul cu Andorra din 17 august el va avea la dispozitie tot ce are mai bun fotbalul romanesc – inclusiv jucatorii de la tineret pentru ca fotbalul din Principat nu are echipa in campionatul Under 21 – si are nevoie de timp pentru a gasi cea mai buna formula. De asemenea, in aceasta faza a fotbalului romanesc, Piturca nu trebuie sa uite pe nimeni, inclusiv jucatorii din strainatate aflati la maturitate, dar care in ultimii ani au fost “uitati”, gen Laurentiu Rosu, Catalin Munteanu, Marius Mitu (la mare moda in Belgia, unde a semnat pentru Anderlecht, ignorat total la nationala), Lucian Sanmartean, Paul Codrea, Bogdan Patrascu si altii. Ca sa nu mai vorbim despre cei din tara ce pot oferi, si ei, o alta fata nationalei in vederea preliminariilor pentru Euro 2008.
Piturca are dreptate in ceea ce priveste viitorul: nu incepe intinerirea, ci reconstructia nationalei. O echipa cu jucatori de 24-25 de ani care, probabil alaturi de cativa fotbalisti cu mare experienta, sa ne ofere alte rezultate in campania pentru 2008.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă