17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNavigรขnd pe ape tulburi: Zece ani cu Traian Bฤƒsescu

Navigรขnd pe ape tulburi: Zece ani cu Traian Bฤƒsescu

În cei zece ani de mandat, Traian Bฤƒsescu ศ™i-a fฤƒcut duศ™mani de moarte ศ™i a antagonizat o bunฤƒ parte a populaศ›iei. „Bฤƒsist“ ศ™i „antibฤƒsist“ au devenit, din adjective, steaguri de luptฤƒ politicฤƒ ศ™i socialฤƒ. Polarizarea societฤƒศ›ii româneศ™ti este comparabilฤƒ cu anul 1990. Foarte bine. România este, din punctul de vedere al democraศ›iei sale, mai vie ca niciodatฤƒ. În afarฤƒ însฤƒ de revitalizarea unei democraศ›ii muribunde, Bฤƒsescu a reuศ™it sฤƒ facฤƒ ศ›ara mai sigurฤƒ ศ™i sฤƒ o ducฤƒ mai departe pe calea integrฤƒrii europene. A plฤƒtit însฤƒ un preศ›. Întrebarea, pentru Klaus Iohannis ศ™i cei care îi vor urma, este: unde spui stop compromisului?

Traian Bฤƒsescu se lฤƒuda odatฤƒ cฤƒ a adus nava România la ศ›ฤƒrm (la „cheu“, cum spun marinarii). Simplu spus, aceastฤƒ afirmaศ›ie nu este adevฤƒratฤƒ pentru cฤƒ nu existฤƒ un ศ›ฤƒrm mitic la care sฤƒ „tragi“ o ศ›arฤƒ. Nu existฤƒ securitate, stabilitate ศ™i prosperitate asigurate pentru totdeauna nici pentru oameni, nici pentru ศ›ฤƒri. Natura unei democraศ›ii vii este – ca sฤƒ ne menศ›inem în metafora nauticฤƒ – sฤƒ negociezi urmฤƒtorul val pânฤƒ ajungi în urmฤƒtorul port (NATO; Uniunea Europeanฤƒ), dar niciodatฤƒ nu poศ›i spune cฤƒ ai ajuns cu adevฤƒrat la destinaศ›ia finalฤƒ. Asta este o misiune pentru generaศ›iile urmฤƒtoare ศ™i aศ™a va fi pe veci. Acum 25 de ani cei mai mulศ›i dintre români au crezut cฤƒ schimbฤƒ stabilitatea ศ™i siguranศ›a vieศ›ii moarte din comunism cu o altฤƒ formฤƒ de stabilitate ศ™i siguranศ›ฤƒ mai bunฤƒ, mai „democraticฤƒ“ ศ™i capitalistฤƒ. Dar nu aceasta este natura democraศ›iei ศ™i capitalismului. Democraศ›ia ศ™i capitalismul sunt în sine instabile, fragile ศ™i competitive. Nimic nu este garantat de la sine o datฤƒ pentru totdeauna, nimic nu este dat, totul este provizoriu, pentru fiecare lucru trebuie luptat ศ™i orice pas înainte are un preศ› care trebuie plฤƒtit. Ca tot ceea ce este fฤƒcut de om, legile ศ™i instituศ›iile sunt perisabile ศ™i ceea ce credeam cฤƒ este solid ศ™i scris în stâncฤƒ se dovedeศ™te uศ™or de distrus ศ™i trecฤƒtor. De aceea, „libertatea nu este decât la o generaศ›ie distanศ›ฤƒ de extincศ›ie“ ศ™i trebuie protejatฤƒ ศ™i luptat pentru ea în permanenศ›ฤƒ. Dacฤƒ e ceva ce ne-a învฤƒศ›at vara lui 2012 este cฤƒ o întreagฤƒ arhitecturฤƒ democraticฤƒ ศ™i un întreg sistem de checks and balances poate fi distrus în numai trei zile dacฤƒ existฤƒ o putere rฤƒuvoitoare care îศ™i propune sฤƒ facฤƒ acest lucru.

Datoria unui ศ™ef de stat nu este, aศ™adar, sฤƒ tragฤƒ ศ›ara la ศ›ฤƒrm, cฤƒ nu e Dumnezeu, datoria lui este sฤƒ navigheze prin ape tulburi spre mฤƒri mai liniศ™tite ศ™i porturi temporare. A reuศ™it Traian Bฤƒsescu în aceastฤƒ misiune? Da, România este mai sigurฤƒ decât în 2004, ca stat membru NATO ศ™i aliat privilegiat al Statelor Unite, are o perspectivฤƒ de dezvoltare economicฤƒ fฤƒrฤƒ precedent în istoria ei prin apartenenศ›a la Uniunea Europeanฤƒ, ศ™i-a consolidat statul de drept dupฤƒ loviturile la care a fost supus ศ™i se aflฤƒ în plinฤƒ campanie anticorupศ›ie care va curฤƒศ›a, sperฤƒm, administraศ›ia de stat de o bunฤƒ parte din acest cancer. Una peste alta, o navฤƒ aflatฤƒ în condiศ›ii destul de bune pentru a porni în urmฤƒtoarea cฤƒlฤƒtorie. Preศ›ul plฤƒtit a fost însฤƒ unul mare. Arta navigatorului politic, arta guvernฤƒrii prin urmare, este arta de a negocia cu ศ™i între diverse grupuri de interese politice sau/ศ™i de afaceri fฤƒrฤƒ a pierde din obiectiv interesul naศ›ional.

Traian Bฤƒsescu a fost un preศ™edinte care a ridicat arta compromisului la rang de politicฤƒ de stat. „Altfel nu aศ™ fi putut face nimic“, s-a justificat el. S-a folosit, uneori fฤƒrฤƒ scrupule, de oameni ศ™i de aceea ศ™i-a creat mai mulศ›i duศ™mani ca oricine. Este cert cฤƒ a folosit mฤƒsuri multiple în funcศ›ie de ce-i dictau interesele. Serviciile de informaศ›ii au fost „jucate“ unele împotriva celorlalte cu succes. Oameni puternici precum Vîntu sau Voiculescu au fost distruศ™i, dar alศ›ii, mai ales cei din jurul Elenei Udrea, au fost protejaศ›i. În zece ani, am avut parte de re-evaluฤƒri ศ™i re-re-evaluฤƒri repetate ale unor actori care nu aveau alt merit decât cฤƒ erau de folos la un moment dat. Oameni de mare valoare au fost abandonaศ›i în favoarea unor nulitฤƒศ›i utile (aceeaศ™i Udrea ne vine din nou în minte).

Numai preศ™edintele ศ™tie cu adevฤƒrat dimensiunea realฤƒ a compromisurilor pe care le-a fฤƒcut ศ™i este datoria sa sฤƒ dezvฤƒluie mฤƒcar o parte dintre ele într-o carte de memorii. Ceea ce ศ™tim sigur este cฤƒ nu a fost un mandat uศ™or ศ™i cu siguranศ›ฤƒ nu a fost unul „curat“. Problema fundamentalฤƒ este cât de mult poศ›i sฤƒ te murdฤƒreศ™ti fฤƒrฤƒ sฤƒ devii compromis iremediabil. Traian Bฤƒsescu pare sฤƒ fi fost preศ™edintele care a avut instinctul, talentul politic sau ศ™tiinศ›a de a împinge lucrurile la limitฤƒ fฤƒrฤƒ sฤƒ o depฤƒศ™eascฤƒ. Dar a te baza pe instinctul sau talentul unui lider nu este suficient ศ™i nici sigur pentru o ศ›arฤƒ. În cei zece ani de mandat, Traian Bฤƒsescu a conferit – ce-i drept, ศ™i cu ajutorul inamicilor sฤƒi inepศ›i de tip Voiculescu, care l-au suspendat pânฤƒ a devenit intangibil – putere realฤƒ ศ™i relevanศ›ฤƒ funcศ›iei prezidenศ›iale. Rolul preศ™edintelui a crescut enorm ศ™i la fel ศ™i aศ™teptฤƒrile populaศ›iei. Din acest punct de vedere, este „meritul“ lui Bฤƒsescu, pentru cฤƒ a demonstrat cฤƒ preศ™edintele conteazฤƒ, cฤƒ au votat atât de mulศ›i oameni la alegerile de pe 16 noiembrie. Cu atât mai important este, aศ™adar, ca deciziile ศ™efului statului sฤƒ nu depindฤƒ de calitฤƒศ›ile personale ale liderului. Prea multe lucruri au fost în joc în ultimii ani ศ™i de prea multe ori lucrurile s-au aflat pe muchie de cuศ›it. E timpul sฤƒ ne bazฤƒm mai puศ›in pe buna-credinศ›ฤƒ ศ™i talentul politic al unui preศ™edinte ศ™i mai mult pe forศ›a constituศ›ionalฤƒ a instituศ›iei, chiar dacฤƒ acest lucru înseamnฤƒ modificarea legii fundamentale. Timp de zece ani, Bฤƒsescu a navigat în ape tulburi pentru a duce ศ›ara mai departe ศ™i a reuศ™it. Urmฤƒtorul preศ™edinte va trebui sฤƒ fie unul care sฤƒ aibฤƒ nevoie de mult mai puศ›ine compromisuri ca „sฤƒ facฤƒ ceva“. Altfel, mandatul lui Bฤƒsescu se va fi irosit.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ