Astazi incepe la Palatul Parlamentului din Bucuresti Summitul NATO, reuniune fara precedent in istoria de aproape 60 de ani a Aliantei, atat prin amploarea, cat si prin dimensiunea politica a temelor si deciziilor din cele trei zile de discutii.
Lideri politici, comentatori, analisti deopotriva nu s-au ferit de atribute precum "imprevizibil", "dramatic", "crucial", "cu suspans" pentru a caracteriza reuniunea la nivel inalt chemata sa decida o noua extindere a NATO prin admiterea Croatiei, Albaniei, Macedoniei si prin acordarea Planului de Actiune pentru Aderare Ucrainei si Georgiei. Din culisele discutiilor de la Bruxelles, unde este sediul Aliantei, a rezultat ca Summitul de la Bucuresti va fi unul cu suspans, deoarece in ciuda progreselor semnificative, multe chestiuni vor fi decise abia la dineul de la Cotroceni, pe 2 aprilie. Summitul are toate sansele sa fie mai dramatic decat cel de la Madrid din 1997 (cand s-a discutat indelung despre Romania, care nu a fost invitata sa adere in acel an), declara Ron Asmus, director executiv al biroului din Bruxelles al German Marshall Fund, care organizeaza in perioada 1-3 aprilie Forumul Transatlantic la Cercul Militar din Bucuresti.
La acest cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania vor participa 55 de sefi de stat si de guvern, reprezentanti ai unor importante organisme internationale: presedintele SUA, George W. Bush, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon etc. La Consiliul NATO-Rusia, care se va desfasura la incheierea summitului, Alianta l-a invitat pe presedintele Vladimir Putin. In total, organizatorii s-au pregatit pentru aproximativ 6.000 de oaspeti, din care 3.000 de politicieni, dar si 3.500 de ziaristi, organizarea summitului costand 26 milioane de euro. Din partea romana, ajuta la buna desfasurare a evenimentului 260 de ofiteri de legatura, 30 de diplomati si 36 de atasati militari, 150 de voluntari de la facultatile de Comunicare si stiinte Politice. Nu mai putin de 460 de masini au fost puse la dispozitia delegatiilor oficiale, 440 de masini pentru navetele jurnalistilor si delegatilor, 150 de masini de politie. Pentru cazare sunt 14 hoteluri. Pentru presa, Centrul Media va folosi 5 etaje la Palatul Parlamentului.
SPRIJIN AMERICAN
» Onoarea de gazda
Decizia organizarii de catre Romania a Summitului NATO din 2008 a fost anuntata la reuniunea ministrilor de externe ai organizatiei din 26-27 aprilie 2007, la Oslo. Romania a concurat pentru organizarea acestui summit cu Portugalia, tara care ar fi trebuit sa gazduiasca reuniunea din 2006, dar care a renuntat in final in favoarea Letoniei, evenimentul fiind organizat la Riga. SUA au fost principalul sustinator al Romaniei in competitia cu Portugalia, adjunctul secretarului de stat de la Washington, Nicholas Burns, declarand in decembrie 2006 ca Romania merita onoarea de a gazdui acest eveniment datorita contributiei sale la efortul comun al Aliantei in Afganistan si in stabilizarea Irakului.
Mari Presiuni
» Rusia nu are "drept de veto"
In afacerile Aliantei
"Rusia nu va avea drept de veto asupra a ceea ce se va petrece la Bucuresti", a precizat ieri presedintele american, George W. Bush, aflat la Kiev. In cadrul unei conferinte de presa, el a reafirmat ca va sustine Ucraina in vederea apropierii de NATO si a reamintit Rusiei ca nu va exista nici o "targuiala" intr-o afacere unde ea nu are "drept de veto". "Nu va fi targuiala. Punct final", a raspuns Bush, cand a fost intrebat daca SUA vor negocia sau nu candidaturile Ucrainei si Georgiei la Bucuresti in schimbul acceptarii de catre Moscova a proiectului lor de scut antiracheta.