16.2 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNATO si raspunsul la crize

NATO si raspunsul la crize

America vrea sa-si mobilizeze aliatii la primavara, pentru o ofensiva de proportii impotriva talibanilor din Afganistan. Este mesajul cu care noul ministru american al Apararii, Robert Gates, a sosit in Europa, unde face cunostinta cu omologii din tarile NATO si participa la doua reuniuni pe teme de securitate.
Mai intai la Sevilla, unde cei 26 de ministri ai Apararii din statele Aliantei trec in revista timp de doua zile strategiile pentru indepartatul Afganistan, dar si pentru butoiul cu pulbere numit Kosovo. Gates vrea sa evoce cu acest prilej “relatia transatlantica in secolul XXI”. Altfel spus, pana in ce punct pot UE si NATO sa coopereze, sa se completeze si sa dezvolte o strategie comuna in Asia, in Africa, in Balcani?
In Afganistan, razboiul inceput acum cinci ani a ajuns intr-un moment de cumpana. In urmatoarele luni, Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF), care numara 35.000 de militari, se va intari prin noi contingente din Polonia, Germania, Marea Britanie si SUA. “Cel mai mare test pentru NATO are loc in Afganistan (…), iar o infrangere pe acest front ar fi o catastrofa”, aprecia Ronald Asmus, directorul executiv al Centrului Transatlantic al German Marshall Fund.
In Kosovo, cei 17.000 de militari din KFOR sunt in alerta pentru a preintampina eventuale ciocniri intre albanezi si sarbi. In ambele tabere exista nemultumiri legate de planul ONU privind viitorul statut al provinciei.
Paradoxal, nici la Sevilla nu e liniste. Reuniunea NATO a fost intampinata cu manifestatii de strada, facand necesare masuri exceptionale de securitate. Circa 5.000 de politisti au fost desfasurati in capitala Andaluziei, care este survolata de avioane AWACS.
Cealalta reuniune la care este asteptat ministrul american al Apararii se desfasoara in week-end, la München. Supranumita “Davosul securitatii”, conferinta, ajunsa la a 43-a editie, are ambitia de a gasi solutii la crizele multiforme cu care se confrunta omenirea. Dar, dupa cum remarca organizatorul german, Horst Teltschik, “daca facem un bilant de la precedenta conferinta, din 2006, observam ca nici un conflict n-a fost solutionat, unele s-au agravat si chiar au aparut altele noi – in Liban si cele legate de energie, mediu si proliferarea nucleara”.
In premiera, la conferinta de la München participa presedintele rus, Vladimir Putin, si Ali Larijani, negociatorul iranian pentru dosarul nuclear. Gates a spus ca nu doreste sa-l intalneasca pe oficialul iranian; in schimb, atat la Sevilla, cat si la München sunt programate discutii americano-ruse. Tema: scutul antiracheta pe care SUA vor sa-l instaleze in Polonia si Cehia, spre iritarea Moscovei.

Cele mai citite

Apple va lansa un nou model de iPhone, mai subลฃire decรขt celelalte

Apple se pregฤƒteศ™te sฤƒ lanseze anul viitor un nou model de iPhone, denumit iPhone 17 Slim, care promite sฤƒ fie mai subศ›ire decรขt predecesoarele...

Generaศ›ia 45+ dominฤƒ sectorul public. Statul este angajatorul favorit

Atรขt รฎn sectorul privat, cรขt ลŸi รฎn cel public, angajaลฃii se simt motivaลฃi de flexibilitatea programului ลŸi echilibrul din viaศ›a personalฤƒ Un studiu realizat de...

Jonathan Tah, ศ›intฤƒ principalฤƒ! Bayern ศ™i Barcelona se bat pentru semnฤƒtura germanului

Barca ศ™i Bayern Munchen se luptฤƒ pentru semnฤƒtura fundaศ™ului campioanei Leverkusen. Jonathan Tah, unul dintre cei mai apreciaศ›i fundaศ™i centrali ai fotbalului german, este tot...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ