12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO pleacă, talibanii rămân

NATO pleacă, talibanii rămân

„Am convenit asupra unui plan de a încheia cu responsabilitate războiul din Afganistan”, a anunţat, uşurat, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la conferinţa de presă de la sfârşitul summitului. Deşi, conform declaraţiei sale, retragerea trupelor NATO aduce cu sine diverse riscuri, talibanii rămânând „un duşman puternic” şi victoriile repurtate de trupele aliate rămânând fragile, strategia generală este clară şi solidă. Totodată, Obama a refuzat să pretindă că Afganistanul va fi liber, sigur şi democratic, afirmând că „putem realiza un Afganistan care nu va fi perfect – şi putem începe să reconstruim America”, după cum relatează agenţia de ştiri Reuters.

Preşedintele afgan Hamid Karzai, şi el prezent la întâlnirea de la Chicago, i-a asigurat pe ceilalţi participanţi că sacrificiile făcute până acum – care au costat vieţile a 3.000 de soldaţi ai Coaliţiei – nu au fost în van. Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, Karzai a declarat că „talibanii au în continuare posibilitatea să lanseze atacuri, să pună bombe sau să trimită terorişti sinucigaşi. Însă să se întoarcă şi să preia conducerea ţării, asta nu este posibil”.

Siguranţa va costa 4,1 miliarde dolari

Retragerea trupelor nu înseamnă însă, totodată, sfârşitul implicării membrilor Coaliţiei în Afghanistan. Conform cotidianului american The New York Times, aceştia vor finanţa forţele armate afgane cu circa 4,1 miliarde dolari pe an – iar contribuţiile exacte la această sumă au constituit, de asemenea, unul dintre subiectele discutate la Chicago. Cea mai mare parte a sumei va fi, probabil, suportată de către Statele Unite, însă şi alte state şi-au anunţat intenţia de a contribui la ea. Astfel, Marea Britanie a promis să pună la dispoziţie anual 100 milioane dolari, Italia contribuie cu 120 milioane, Canada cu 110 milioane, Australia cu 100 milioane, Germania cu 150 milioane şi Turcia cu 20 milioane.

Totodată, NATO va rămâne prezentă în Afganistan şi după 2014 – însă în altă capacitate, punând la dispoziţie consilieri militari şi participând la antrenamentul forţelor afgane. Ministrul german al Apărării, Thomas De Maiziere, a declarat că noua misiune va necesita o bază legală asigurată de o rezoluţie ONU, şi ar trebui să fie prevăzută pentru o lungă durată, după cum relatează portalul german de ştiri Deutsche Welle. De altfel, Statele Unite au încheiat deja un parteneriat strategic cu Afganistanul, care permite prezenţa unui mic efectiv militar şi după 2014.

Poliţiştii afgani, „drogaţi, hoţi şi escroci”

După cum relatează New York Times, deşi forţele militare afgane au făcut progrese remarcabile în ultimii doi ani, plecarea trupelor NATO va lăsa totuşi un gol mare în urmă. „Nu este foarte sigur că autorităţile de la Kabul vor putea păstra controlul asupra unor regiuni care au fost smulse din mâinile talibanilor în ultimii ani”, estimează jurnaliştii americani. Eficienţa trupelor afgane a crescut, iar astăzi există mult mai puţine incidente cu soldaţi drogaţi decât în trecut – dar cu toate acestea trupele rămân „un proiect neterminat”, lipsit de aproape tot suportul logistic necesar pentru purtarea unui război, după cum a declarat un oficial american citat de New York Times.

Dacă modernizarea armatei a înregistrat progrese, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre efectivele poliţiei, din care fac parte „consumatori de droguri, hoţi şi escroci”, conform cotidianului american. Aşadar, forţele militare vor trebui să îşi asume aproape singure răspunderea pentru menţinerea ordinii.

Din această cauză, comandanţii trupelor Coaliţiei au început deja să trimită forţele armate afgane în luptele cele mai dificile de pe front – raţionamentul lor fiind că este preferabil ca afganii să-şi poată permită să înveţe din greşeli atât timp cât forţele americane pot interveni în orice moment în favoarea lor. Acest lucru nu va mai fi posibil peste 12 luni, când efectivele NATO vor fi deja prea reduse pentru a putea oferi un sprijin suficient de puternic trupelor afghane. Aşadar, lecţiile vor trebui să fie învăţate repede şi bine; în caz contrar, consecinţele ar putea fi devastatoare.

Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Claudiu Târziu: „AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a răspuns acuzaţiilor din presa ucraineană, potrivit cărora AUR ar putea lansa „provocări informaţionale anti-ucrainene”....

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă