16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialNATO nu are apărare împotriva noilor rachete rusești care vizează Europa, amplasate...

NATO nu are apărare împotriva noilor rachete rusești care vizează Europa, amplasate prin încălcarea tratatului FNI, potrivit spuselor comandantului forțelor nucleare americane

Statele Unite și aliații lor europeni nu au nicio apărare împotriva noilor rachete terestre de croazieră pe care Rusia le-a amplasat prin încălcarea unui tratat semnat în 1987, a declarat marți generalul John Hyten, care comandă forțele nucleare americane, potrivit AFP.   

"Nu avem apărare împotriva" acestor rachete care "pot amenința cea mai mare parte a continentului european, potrivit locului unde au fost amplasate", a spus, în fața Congresului, generalul John Hyten. 
  
Statele Unite acuză de mai mulți ani că Rusia dezvoltă o racheta de croazieră care încalcă tratatul FNI, negociat și semnat de președinții american Ronald Reagan și sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat a condus la distrugerea a circa 2.700 de "euro-rachete" cu o rază de acțiune de 500 până la 5.500 kilometri. 

Generalul a apreciat că SUA și aliații europeni ar trebui să "răspundă" la amplasarea acestor rachete, fără însă a spune dacă ar trebui sau nu amplasate noi arme pentru a le face față. 

"Fiecare pas pe care îl face Rusia" pentru a-și întări avantajul militar asupra țărilor NATO "trebuie să aibă un răspuns" care nu este "neapărat militar", a spus acesta. 
  
 Potrivit experților, rachetele de croazieră amplasate de Rusia, denumite de american SSC-8, pot fi cu ușurință dotate cu o focoasă nucleară. 
  
 New York Times a scris că rușii au instalate aceste rachete în regiunea  Volgograd (sud) și într-un al doilea loc neidentificat. 

Cele mai citite

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...

UTA, campioana play-out-ului! Arădenii au învins-o pe FCU Craiova

UTA Arad a învins-o pe FCU Craiova cu scorul de 3-1, pe teren propriu, și va termina play-out-ul Ligii 1 pe prima poziție, indiferent...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă