19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialNATO, noi angajamente în lupta împotriva ISIS şi a traficului de imigranţi

NATO, noi angajamente în lupta împotriva ISIS şi a traficului de imigranţi

Liderii NATO vor da undă verde în această săptămână contribuţiei Alianţei Nord-Atlantice în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) şi a traficului ilegal de migranţi, a anunţat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Prima măsură, pentru care a fost nevoie de aproape şase luni ca cele 28 de ţări membre să cadă de acord, prevede desfăşurarea de avioane de supraveghere Awacs ale NATO deasupra Turciei şi Mării Mediterane, care vor acoperi zona formată din Irak, Siria şi Libia. 

'Vom decide ca avioanele Awacs ale NATO să furnizeze informaţii coaliţiei împotriva SI', a declarat Stoltenberg la Bruxelles, prezentând programul summitului NATO, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Varşovia. 

Statele Unite le-au cerut în ultimele luni partenerilor din cadrul coaliţiei împotriva SI, dar şi NATO, să depună mai multe eforturi în lupta împotriva organizaţiei jihadiste în Irak şi Siria. 

Totodată, a afirmat Stoltenberg, 'cred că vom fi de acord ca NATO să joace un rol în Mediterana pentru a susţine operaţiunea 'Sophia' a Uniunii Europene' de luptă împotriva traficanţilor de migranţi care acţionează pornind de pe coastele Libiei. 

Mai multe nave ale Alianţei Nord-Atlantice participă la 'Active Endeavour', o operaţiune axată pe lupta antiteroristă în Marea Mediterană, iar liderii NATO ar trebui să permită un schimb de informaţii în timp real cu comandantul misiunii Sophia, notează sursa citată.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă