6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialNaționaliștii flamanzi încep negocierile pentru formarea guvernului belgian

Naționaliștii flamanzi încep negocierile pentru formarea guvernului belgian

Liderul naţionaliştilor flamanzi, Bart De Wever, a fost însărcinat marţi de regele Philippe să înceapă într-o săptămână consultările în vederea formării unei coaliţii şi a constituirii rapide a unui nou Guvern federal, relatează AFP, conform Mediafax.

Învingător în alegerile legislative de duminică, cu peste 30 la sută din voturi în Flandra, preşedintele Noii Alianţe Flamande (N-VA) a fost primit pentru a doua oară de suveranul Belgiei, care, tradiţional, organizează discuţiile între reprezentanţii partidelor politice în vederea formării unei coaliţii la nivel federal.

Regele "l-a însărcinat pe De Wever cu o misiune de informare în vederea analizării condiţiilor în care poate fi format rapid guvernul", a anunţat Palatul Regal într-un comunicat, precizând că liderul N-VA "a acceptat misiunea" şi "îi va prezenta regelui rezultatele la 3 iunie".

Bart de Wever, care nu făcut până acum parte din Guvernul federal, s-a pronunţat clar în favoarea une coaliţii de dreapta, care, pe lângă flamanzi, să-i includă pe creştin-democraţii din CD&V şi/sau liberalii din formaţiunea Open VLD. Cele două partide, membre în actuala coaliţie aflată la guvernare, au anunţat doar că vor asculta propunerile N-VA.

Bart De Wever va trebui însă să convingă şi formaţiunile francofone să se alăture Guvernului federal, iar această misiune nu va fi uşoară, a recunoscut liderul naţionaliştilor flamanzi încă de duminică seară, după anunţarea rezultatelor la alegerile legislative.

O alianţă cu socialiştii francofoni ai premierului în exerciţiu Elio Di Rupio pare greu de luat în considerare, ţinând cont mai ales şi de diferenţele considerabile între programul neoliberal al N-VA şi cel al Partidului Socialist, care a câştigat alegerile în Valonia.

Celelalte partide francofone, printre care Mişcarea Reformatoare (MR, liberali) a ministrului de Externe Didier Reynders sau partidul centrist CDH al ministrului de Interne Joëlle Milquet s-ar putea alătura unei coaliţii condusă de Bart de Wever. Aceştia nu s-au ascuns însă în timpul campaniei electorale rezerva faţă de încheierea unui acord cu Bart De Wever, al cărui program prevede pe termen lung dezmembrarea regatului, provoacă îngrijorare în Flandra.

Observatorii consideră normal ca Bart De Wever să înceapă discuţiile preliminare, dar subliniază că, în cazul unui eşec al liderului naţionalist, reconfirmarea actualei coaliţii, formată din liberali, socialişti şi democraţi-creştini, este o variantă care va fi luată înm considerare.

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă