Prestigioasa editura Humanitas lanseaza pe piata cinci noi aparitii editoriale: doua in colectia “Raftul intai” (“Camera obscura” de Vladimir Nabokov si “Tap ispititor” de D.B.C. Pierre), una in colectia “Science Masters” (“Sectiunea de aur. Povestea lui phi, cel mai uimitor numar” de Mario Livio), si doua in afara colectiilor (“Sankt-Petersburg: Povestile de dragoste ale unui oras” de Vladimir Fedorovski si “Furia” de Marius Ghilezan). Cateva cuvinte despre fiecare dintre ele.
Romanul lui Nabokov este scris cu 22 de ani inaintea celebrei “Lolita”. Este un roman al cliseelor si kitsch-ului contemporan, invinse cu propriile lor arme.
Cartea lui D(irty) B(ut) C(lean) Pierre (pseudonimul mai mult decat graitor al lui Peter Finlay) este povestea ingrozitor de comica si incredibil de tragica a unui adolescent dintr-un orasel texan, numit… Martirio, acuzat ca si-a ucis 16 colegi. Romanul de debut al britanicului nascut in Australia si crescut in Mexic si Texas a castigat in 2003 numeroase premii: Bollinger Everyman Woodhouse Award, The Whitebread Prize – pentru cel mai bun roman de debut si Man Booker Prize.
Citind romanul lui Fedorovski, intelegem mai bine “sufletul rus” si istoria ultimelor secole ale imperiului tarilor; biografia orasului e insufletita de personaje celebre, de la Petru I insusi la Ecaterina cea Mare, Potemkin, Gogol, Puskin, Turgheniev, Dostoievski, Gorki.
Mario Livio, astrofizician de marca, ne invita la o calatorie captivanta in lumea matematicii si fizicii, dar si in cea a artei, arhitecturii sau biologiei, pentru a ne spune povestea unui numar despre care s-a crezut ca dezvaluie “mana lui Dumnezeu”. Marius Ghilezan a crescut in furia galeriei si a supt lapte violet. Si-a trait smintelile, iubirile si deceptiile mestecand printre lacrimi pasiunea pentru Poli Timisoara. A pus pe hartie ceea ce a trait langa vestiar sau pe gradene, nepreocupat de regizarea unui testament fotbalistic.