Recent, la sfarsit de ianuarie, ambasadorul Germaniei in Statele Unite, E.S. domnul Klaus Scharioth, a gazduit la resedinta domniei sale un eveniment cu totul special, un concert intr-adevar extraordinar. Au fost invitati in calitate de protagonisti, pe de-o parte, pianistul Dan Grigore si, pe de alta, un grup de tineri muzicieni performeri bulgari ce studiaza in universitatile americane de profil.
Exprimata in termeni pe cat de generosi, pe atat de diplomatici, initiativa sefului diplomatiei germane la Washington s-a bazat pe faptul ca – in aceasta jumatate de an – tara domniei sale detine presedintia Uniunii Europene, iar Romania si Bulgaria au fost admise cu totul recent in clubul atat de select al comunitatii statelor vechiului continent. Au fost de fata toti sefii celor 27 de misiuni diplomatice ale UE, membri ai administratiei federale americane, reprezentanti ai presedintiei, de la Casa Alba, reprezentanti ai Departamenului de Stat, membri ai corpului diplomatic acreditati la Washington, personalitati ale diaspora romane si bulgare din Statele Unite.
In mod firesc, semnificatia momentului a fost relevata in emotionante luari de cuvant rostite de doamna Daniela Gitman, insarcinat cu afaceri a.i. al tarii noastre in capitala americana, de doamna Elena Poptodorova, ambasadorul Bulgariei, de insusi ambasadorul Germaniei, care si-a exprimat bucuria pentru faptul ca programul concertului a inclus si pagini ale compozitorilor proveniti din landurile europene de limba germana, creatii semnate de Bach, de Mozart, Beethoven si Schubert, lucrari prezentate in exclusivitate de pianistul Dan Grigore. Intr-adevar, seara de muzica a culminat cu evolutia marelui nostru muzician, pe parcursul unui program de miniaturi muzicale, din care nu au lipsit anume pagini enesciene, dar si creatii cu iz jazistic provenite din patria acestui gen atat de popular pe continentul nord-american, dar si in Europa. Doua valsuri de Frédéric Chopin, Studiul in re diez minor de Alexandr Scriabin, “Reflexe in apa” de Claude Debussy au intregit imaginea unui artist la care forta comunicarii este sustinuta de o imaginatie pe cat de luxurianta, pe atat de spontana, de fermecatoare. Ovatii prelungite, de asemenea “standing ovations” au rasplatit evolutia artistului roman.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca, in buna parte, reusita momentului o datoram relatiilor personale fructuoase existente intre reprezentantii celor trei ambasade acreditate la Washington, cea germana, cea romana si cea bulgara, de asemenea, dintre Ministerul Roman de Externe si Institutul Cultural Roman, institutie care a inlesnit promovarea evenimentului.
Personal am avut prilejul de a inmana gazdelor noastre, E.S. domnul ambasador, mai multe imprimari discografice in varianta CD, creatii din repertoriul romanesc major, din discografia enesciana, dintre care o imprimare realizata de Casa “Electrecord”, un CD dedicat celor “Cinci secole de muzica germana in Transilvania”, lucrari puse in lumina prin stradania dirijorului Horia Andreescu. Intreaga seara a constituit o dovada a faptului ca diplomatia si muzica fac casa buna, ca se pot sprijini una pe cealalta, evident intr-un climat de normalitate.