13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMuzeografii din Constanța au protestat în noaptea „albă“

Muzeografii din Constanța au protestat în noaptea „albă“

Mii de constănţeni au ieşit din case, noaptea trecută, pentru a vizita muzeele din oraş. Oamenii au marcat cea de-a XI-a ediţie a evenimentului „Noaptea Albă a Muzeelor“ admirând colecţiile muzeale, participând în acelaşi timp la inedite spectacole în aer liber.

În aceeaşi seară, majoritatea instituţiilor de cultură locale s-au solidarizat celor naţionale protestând simbolic cu privire la starea patrimoniului muzeal naţional. Prin acoperirea unuia dintre obiectele muzeale cu o pânză neagră s-a tras un semnal de alarmă în legătură cu pericolul dispariţiei exponatelor care se află în spaţii retrocedate sau care sunt în curs de retrocedare.

La Muzeul de Artă, situat în zona centrală a oraşului, vizitatorii au fost primiţi în Noaptea Muzeelor într-un spaţiu recent renovat, atent organizat de către muzeografi, un prilej rafinat de a zăbovi îndelung în faţa portretelor şi peisajelor unice. Într-un colţ al instituţiei însă, pentru prima dată, un tablou al unui mare pictor a fost în doliu.

Cazul Muzeului din Topalu

„Ne-am alăturat acestui protest din toată inima, în primul rând pentru cauza generală, şi apoi pentru cauza noastră specială legată de muzeul din Topalu. Suntem în proces de revendicare din 2008. Muzeul din Topalu este vizitabil, este în circuit, toată lumea poate să vadă că sunt nişte condiţii care respectă întocmai normele de conservare şi muzeul din Topalu cred că este cel mai frumos muzeu de tipul său, din România. Ca atare, sigur că ne alăturăm din tot sufletul acestei manifestări şi am certitudinea că trebuie să se stopeze şi -retrocedarea imobilelor care găzduiesc muzee, dar şi retrocedarea operelor de artă, pentru că, dacă lucrurile vor continua tot aşa, vom avea o ţară mult mai săracă“, a precizat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

În Peninsula Ovidiu, la Muzeul de Artă Populară, forfotă mare. Oamenii s-au înghesuit să cunoască şi varietatea patrimoniului etnografic. Şi în acest loc, un obiect tradiţional, repezentând o scoarţă, a fost acoperit, în semn de protest, cu o pânză albă.

Un protest „finuţ“?!

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC), directorul Gabriel Custurea ne-a spus că ins-tituţia pe care o conduce nu s-a alăturat campaniei organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, dintr-un motiv simplu: „Mi se pare prea finuţ protestul şi din acest motiv chiar nu ne-am alăturat vizibil. De 25 de ani continuă indiferenţa, nimeni nu dă doi bani pe muzee. Toate autorităţile ştiau că unele muzee sunt în case care nu sunt ale lor. Din păcate, nu aşa se rezolvă problema. Ar trebui implementată o politică culturală serioasă“, a subliniat acesta.

Concert și expoziții

Noaptea albă la Muzeul Marinei Române a fost deschisă de un concert susţinut de muzica militară a Forţelor Navale Române, moment urmat de posibilitatea vizitării expoziţiei permanente, dar şi a trei expoziţii temporare oferite publicului. Este vorba de expoziţia de grafică „My dear Constanţa“, „Din istoria paraşutismului militar“ şi „Cercetaşii României“. În acest spaţiu nu s-a protestat simbolic, muzeul având un regim special, aparţinând Ministerului Apărării şi Forţelor Navale Române. La Marină, cele mai căutate obiecte au fost machetele de nave.

Cele mai vizitate la ediţia „Noaptea muzeelor 2015“ au fost, şi în acest an, la malul mării, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Marină.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă