11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMoştenirea ascunsă 
a liderului extremei dreapta

Moştenirea ascunsă 
a liderului extremei dreapta

O anchetă privind presupuse nereguli la preluarea unei bănci austriece a scos la iveală afacerile suspecte ale fostului guvernator al Carinthiei, care se autopromova drept un campion al luptei anticorupţie.

Jörg Haider, fostul lider al extremei dreapta din Austria, care, pe lângă declaraţiile antisemite, denunţa constant corupţia politicienilor de centru de la Viena, acumulase aproximativ 45 milioane de euro în conturi ascunse în principatul Liechtenstein, relevă revista austriacă „Profil”, citând surse judiciare din Austria, Germania şi Elveţia.
Conform anchetatorilor din cele trei ţări, fondurile secrete ale controversatului guvernator al provinciei sudice austriece Carinthia au fost descoperite în cadrul a două anchete care iniţial nu îl implicau pe Haider. Prima viza suspiciunile de corupţie faţă de modul în care banca 
BayernLB, deţinută de landul Bavaria, a preluat, în 2007, pachetul de control în grupul financiar austriac Hypo Group Alpe Adria (HGAA) cu sediul în Carinthia, iar a doua privea privatizarea în 2004 a societăţii imobiliare austriece Buwog. Pachetul de acţiuni care oferea controlul consiliului de administraţie asupra HGAA, pe care BayernLB a plătit 1,63 miliarde de euro, a fost vândut înapoi provinciei Carinthia în 2009 pentru numai un euro. Grupul bancar a fost ulterior naţionalizat de guvernul austriac pentru a evita falimentul.

Conform informaţiilor obţinute de „Profil”, Haider a folosit nu mai puţin de 12 firme-paravan pentru a ascunde cele 45 de milioane în principatul germanofon, situat la graniţa dintre Elveţia şi Austria şi care până la izbucnirea crizei economice funcţiona ca un lax paradis fiscal.
Până în prezent, anchetatorii nu au reuşit să stabilească originea şi destinaţia fondurilor operate prin cele 12 societăţi, investigaţiile continuând în Liechtenstein şi în Austria. Conform presei austriece şi germane, achiziţionarea HGAA ar fi fost condiţionată de guvernatorul Haider de acordarea unei mite în valoare de 2,5 milioane de euro de către BayernLB în favoarea unui club de fotbal din Carinthia. Haider a deţinut din 2003 până în 2006 preşedinţia onorifică a FC Kärtnen (FC 
Carinthia), iar soţia sa Claudia a fost până în 2007 vicepreşedinte al clubului rival SK Kärnten.
Intervievată de agenţia austriacă APA, Claudia Haider a negat că ar avea cunoştinţă despre aceste sume. „Nimic din toate acestea nu a fost evocat în cadrul succesiunii”, a subliniat ea. „Sumele în joc mi se par foarte importante. Poate s-au confundat şilingii (fosta monedă austriacă – n.n.) cu euro”, a declarat un alt apropiat al Haider, deputatul austriac Stefan Petzner, referindu-se la rata de schimb de 1 la 14.000 la care a fost echivalat euro cu şilingul în 2002.

Decedat în 2008, într-un accident de maşină în urma căruia poliţia a descoperit că şofa cu viteză şi sub influenţa băuturilor alcoolice, Haider a fost cel mai controversat politician postbelic austriac, după ex-preşedintele Kurt Waldheim. Waldheim a fost acuzat de Congresul Evreiesc Mondial că a acceptat să fie secretar general al ONU 
(1972-1981) şi mai apoi a candidat şi câştigat preşedinţia Austriei (1986-1992), deşi fusese membru activ în Sturmabteilung (SA), organizaţia paramilitară a partidului nazist german.
Pe lângă apologia politicilor sociale ale lui Hitler, Haider, care afişa un lux opulent, a lăudat în repetate rândurii veteranii austrieci care au luptat în armata Germaniei naziste şi a făcut remarce antisemite la adresa liderului comunităţii evreieşti din Viena.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă