25.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Moscova, avocatul regimului Karimov

Ministrii Apararii statelor membre ale NATO si omologul lor rus, Serghei Ivanov, reuniti la Bruxelles, si-au afisat dezacordul privind Uzbekistanul, Rusia mentinand refuzul de a se asocia apelurilor vizand o ancheta internationala asupra evenimentelor din Andijan din 13 mai.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara presei ca spera ca aceasta ancheta internationala sa aiba loc si ca presedintele uzbek, Islam Karimov, va accepta, „dar pozitia rusa difera”. NATO a condamnat „forta excesiva si disproportionata” la care au recurs autoritatile uzbece pentru a reprima revolta din 13 mai, soldata cu 173 de morti, potrivit surselor oficiale, dar cu mult mai multi – intre 500 si 1.000 – potrivit martorilor.
Ministrul rus al Apararii afirma, la randul sau, ca Moscova dispune de informatii potrivit carora insurectia din Andijan a fost organizata din Afganistan. Intrebat, secretarul general al NATO a declarat ca nu este la curent cu astfel de date, precizand ca tocmai argumentul Moscovei justifica deschiderea unei anchete internationale. Joi, Parlamentul European a cerut autoritatilor uzbece sa raspunda imediat apelurilor internationale in favoarea unei anchete internationale independente asupra masacrului din Andijan, unde sute de civili au fost mitraliati, asa cum arata organizatiile pentru drepturile omului. Parlamentarii au cerut celor 25 si Comisiei Europene sa suspende ajutorul direct catre organismele guvernamentale uzbece „cata vreme nu va avea loc o ancheta adevarata, internationala si independenta”.
Comunitatea internationala a cerut pana acum in van o astfel de ancheta, Taskentul considerand cererea ca „nefondata”.

Ultima oră
Pe aceeași temă