13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMoscova acuză Ankara că înarmează SI

Moscova acuză Ankara că înarmează SI

Rusia a acuzat Turcia că înarmează gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Siria prin intermediul unor ONG-uri turce care livrează echipamente de contrabandă, potrivit unei scrisori adresate Consiliului de Securitate, dată publicităţii vineri, transmite AFP, preluată de Agerpres“Principalul furnizor de arme şi echipamente militare către SI este Turcia, care face aceasta prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale”, a scris ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, într-o scrisoare datată 18 martie. 

Fundaţia Besar, fundaţia Iyilikder şi Fundaţia pentru libertăţile şi drepturile omului au trimis convoaie cu “diverse aprovizionări” grupărilor armate jihadiste, printre care SI, potrivit diplomatului rus. 

Aceste trei organizaţii acţionează în Siria pentru spionajul turc, a menţionat Vitali Ciurkin. 

Rusia acuză frecvent Turcia că sprijină grupări islamiste în Siria opuse preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, important aliat al Moscovei în acest conflict. 

Atacurile Moscovei la adresa Ankarei s-au înmulţit după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie. 

Vitali Ciurkin s-a referit, de asemenea, la două companii – Tevhid Bilisim Merkezi şi Trend Limited Sirketi, cu sediul la Şanliurfa – care ar fi furnizat produse chimice sau detonatoare combatanţilor din Siria. 

În februarie, Rusia a eşuat în a convinge Consiliul de Securitate să adopte o rezoluţie pentru a obliga Turcia să înceteze bombardamentele în Siria.

Cele mai citite

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

edilul-șef s-a tuns (Nic)ușor, dar spațiul verde a rămas netoaletat

Ilustrație: Marian Avramescu În literatură, tema comuniunii omului cu natura a fost și este abordată de numeroși autori de renume. În cazul primarului general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă