13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMormintele antice din Dobrogea, devastate în căutare de comori

Mormintele antice din Dobrogea, devastate în căutare de comori

Căutătorii moderni de comori dovedesc, atunci când este vorba de stricăciuni, că nu se deosebesc cu nimic de predecesorii lor: pagubele produse locurilor cercetate de specialişti sunt imense, deteriorarea zonelor aflate în cercetare şi a obiectelor descoperite fiind, de cele mai multe ori, ireparabilă. Un exemplu în acest sens s-a consumat săptămâna trecută în zona Târguşor-Mireasa.

Acolo, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arhelogie Constanţa (MINAC) lucrează pe un şantier de cercetare preventivă.

Conform declaraţiei directorului MINAC, dr. Gabriel Custurea, arheologii tomitani au un contract de descărcare de sarcină arheologică pentru o suprafaţă de teren pe care se va ridica un parc eolian.

În acea zonă, specialiştii MINAC au descoperit un tumul cu 20 de morminte. Numai că somnul morţilor din perioada precreştină nu a fost tulburat numai de arheologi, ci şi de persoane rău-voitoare pentru că cercetătorii s-au trezit, la mijlocul săptămânii trecute, că osemintele acestora erau deranjate de la locul lor.

“Din păcate, după ce colegii au lucrat la tumul, l-au săpat ca să ajungă la mormintele care erau acolo, când s-au dus de dimineaţă unele dintre ele erau devastate de…ce să zici…de nătărăi. Nu ştiu dacă braconieri, eu cred că erau nişte dobitoci: au scos câteva cranii, câteva oase…în sfârşit”, a declarat Custurea care a precizat că a fost sesizată poliţia.

Există antecedente

Atracţia unora către zona aceasta morbidă, nu numai din punct de vedere economic, se datorează, crede acelaşi director MINAC, şi educaţiei primite. Acesta ne-a povestit că “pe cealaltă parte a comunei ” Târguşor, în urmă cu vreo 35 de ani, a lăsat descoperite, într-un sfârşit de săptămână, o necropolă creştină ce trebuia fotografiată luni. Numai că, venit luni pe şantierul arheologic, Custurea a remarcat că somnul înhumaţilor fusese deranjat. “Nişte copii jucaseră fotbal cu o parte din craniu”, ne-a explicat acesta care a specificat că unul dintre locuitori îi văzuse şi a ţinut să le precizeze arheologilor că “se jucau efectiv cu craniile”. În urma cercetărilor desfăşurate, copiii-profanatori au fost identificaţi.

Hoţi din străinătate

Şantierele arheologice sunt un adevărat cântec de sirenă pentru căutătorii de comori moderni, ajutaţi în demersul lor şi de tehnologie. Numai că, pentru aceştia, “comoara” se reduce la obiecte de aur, monezi sau bijuterii. În căutarea lor furibundă, aceştia calcă în picioare milenii de civilizaţie şi pagini de istorie care, astfel, rămân pe veci nescrise. Există şi cazuri în care aceştia sunt identificaţi şi chiar plătesc pentru stricăciunile făcute. Este şi cazul celor doi bulgari prinşi în urmă cu 2-3 ani în zona de interes arheologic de la Limanu şi care au fost prinşi având asupra lor vârfuri de săgeţi şi monezi. Aceştia, de curând, şi-au primit pedeapsa, iar obiectele descoperite asupra lor vor intra în patrimoniul MINAC.

 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă