17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMonument istoric disparut fara urma

Monument istoric disparut fara urma

Directia judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Bistrita-Nasaud face eforturi sa claseze turnul Bisericii Evanghelice din localitatea Viile Tecii, comuna Teaca, pentru a preveni demolarea totala a lacasului construit in 1913-1914. Aceasta, dupa ce specialistii directiei au constatat ca un imobil de alaturi, fosta casa parohiala, monument istoric cu blazon pe frontispiciu, construit in 1753, a disparut pur si simplu, autoritatile locale sustinand ca s-a prabusit. Casa parohiala era construita in stil baroc si a fost vanduta de Protopopiatul Evanghelic din Sibiu unei persoane fizice, fara exercitarea dreptului de preemptiune al statului roman. "Turnul este singurul martor al existentei sasilor in sat si poate fi restaurat.

 

In ceea ce priveste casa parohiala, am sesizat intr-o buna zi ca a disparut monumentul istoric. Se afla pe lista monumentelor istorice clasificate si nu era normal sa dispara. Pentru nava bisericii exista intr-adevar o autorizatie de demolare eliberata in 2006, dar in cazul casei parohiale autoritatile locale sustin ca aceasta s-a prabusit, nu a fost demolata. Daca nu se doreste conservarea patrimoniului, ar trebui sa existe in schimb niste legi foarte drastice. Daca nivelul de educatie nu exista si daca nu ai legi pe care sa le poti impune, situatia e foarte grava. Acolo putea fi un complex frumos si valoros, format din biserica, acea casa parohiala si un conac.

 

Pe amprenta vechii constructii putea fi creata una noua, cu arhitectura moderna, care sa integreze si turnul. Directia intentioneaza sa claseze turnul, dar dosarul de clasare contine foarte multe elemente, acte de proprietate, plan cadastral, releveu si dureaza", a explicat arhitecta Mihaela Somesan.
Potrivit unui localnic, biserica saseasca in care nu se mai oficiaza slujbe de cel putin cinci ani a cazut singura vara trecuta, dupa ce i s-a prabusit mai intai acoperisul din lipsa reparatiilor. Pe casa parohiala vanduta unui cetatean din Bistrita exista un insemn regal. Caramida a disparut bucata cu bucata, la fel  tot ce era inauntru.
"Aveau picturi si amvon, scari interioare. Totul a disparut intr-un an si a mai ramas turnul, care ar putea ajunge in proprietatea primariei. S-au facut demersuri pentru a fi preluat de primarie, care vrea sa-l darame si sa construiasca un camin cultural", sustin localnicii.

La postul de politie din Teaca nu exista nici un dosar in care sa se cerceteze ce s-a intamplat cu materialul de constructie provenit de la cele doua cladiri disparute. Potrivit politistilor insa, primaria a facut o instiintare prin care "ii ruga" pe oamenii legii sa aiba grija ca s-ar putea sa dispara caramizile dupa prabusire.
"Nu s-au furat caramizile, ci s-au decimat din cauza ploilor. Nu s-a luat de sub turn. Ca s-au luat o caramida-doua, se poate, dar mai mult s-au decimat", ne-a explicat un politist.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă