12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMOMENT ISTORIC Primul primar negru din Germania. Află povestea lui John Ehret

MOMENT ISTORIC Primul primar negru din Germania. Află povestea lui John Ehret

John Ehret, un german de culoare care a lucrat pentru Bundeskriminalamt (BKA), echivalentul german al FBI, a devenit primul primar din rasa negroidă din această ţară, scrie Realitatea.net.

Ehret, născut din tată afro-american şi mamă germană, a fost ales în satul Mauer, de lângă Heidelberg (sudul Germaniei). El şi-a începutul mandatul de primar vineri, 1 iunie, scrie The Local.

În ciuda unei campanii modeste, bărbatul a primit circa 58% din voturi. Mauer are 4.000 de locuitori. Analiştii spun că primarul a beneficiat de aşa-numitul “efect Obama”, chiar dacă, în campania electorală, bărbatul nu s-a folosit deloc de povestea primului preşedinte de culoare din istoria SUA.

Ehret are o poveste de viaţă fantastică. Singurul lucru pe care îl ştie despre tatăl său este că era un soldat care staţiona în Karlsruhe. Cât despre mama sa, aceasta a murit în timp ce el avea doar doi ani. John a crescut într-un centru pentru îngrijirea copiilor fără părinţi.

La şase ani a fost adoptat de familia Ehret, din Mauer. John era singurul om de culoare din sat. Era cunoscut ca Pele, după legenda fotbalului brazilian. Era bun şi la fotbal, jucând pentru echipa satului. Tatăl adoptiv al lui “Pele” era un respectat membru al Partidului Social-Democrat şi membru în consiliul local.

Ehret spune că nu a fost discriminat pentru culoare pielii sale. Nici în Germania, nici în ţările în care a călătorit ca membru al BKA (a fost şi primul negru din istoria acestei instituţii). A fost trimis chiar să supravegheze un concert cu puternică participare neo-nazistă.

Totuşi, legătura faţă de satul natal a fost mai puternică decât pasiunea pentru jobul din BKA. Când a văzut că postul de primar este liber, după ce primarul în exerciţiu a ales să se retragă pentru un alt post, nu a ezitat deloc.

“Înainte de Ehret nu a existat un primr negru în Germania”, spune Tahir Della, preşedinte al Iniţiativei Populaţiei de culoare din Germania. Totuşi, într-un oraş din estul Germaniei, a fost primar, prin 1993, un bărbat cu origini indiene.

 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă