8.4 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialMogulii ca primadone

Mogulii ca primadone

De ce au iesit in fata, imediat dupa ce Traian Basescu ii denuntase ca fiind in spatele contracandidatului sau? Ce i-a manat pe ei in lupta? Nu pragmatismul, asta e sigur, ca era elementar pentru coalitia Iohannis sa nu foloseasca drept loc de intalnire Grivco, pentru Dinu Patriciu sa nu insoteasca cu lacrimile lui neverosimile un film facatura de doi bani, ci sa se ascunda cat mai adanc dupa ce il incredinta unei surse credibile, si pentru Sorin Ovidiu Vantu sa nu apara niciodata pe propriul canal TV. Disperarea? Hai sa zicem ca actorii principali s-au dovedit asa de blegi, ca au sarit mogulii sa le faca treaba, fara intermediar. Dar nu e asa. Antonescu isi facuse treaba de cules generatia tanara, la fel si Geoana – de convins lumea ca diplomatul, nu capitanul e rolul momentului. Nu era deloc necesara aparitia la scena a trioului faimos, de parca ar fi raspuns la fluieratul lui Basescu.

 

Desigur, nu e prima oara cand o fac. Sa nu uitam ca Voiculescu a contribuit la cele doua treimi radicale pro Basescu de la referendum, instalandu-se in fruntea comisiei de ancheta si scufundand spontan orice credibilitate a acesteia. Sau ca a vrut sa devina vicepremier sub Tariceanu, de a trebuit sa ne facem luntre si punte sa-l oprim in ultima clipa (m-a denuntat imediat mergand la televiziunea publica, de unde s-a plans ca "Stalina" Pippidi ii limiteaza libertatea de fi prim-ministru). Ambitia e raspunsul corect, o ambitie prosteasca. Acesti oameni chiar cred ca pot fi pe fata prim-ministri si nu realizeaza ca puterea lor, atata cata e, rezida in obscuritate, conspiratie si avocati buni. Nu sunt populari, nici chiar cand nu fac ceva ilegal. Lumea ii detesta si, daca nu era destul motivul ca lumea detesta pe oricine e mai bogat fara sa fie clar de unde vin banii in general, au mai contribuit si ei construind niste televiziuni detestabile.

 

Eu nu le mai vad, slava Domnului, dar le-am vazut destul. Degeaba activeaza in ele si oameni cu talent, degeaba prin redactiile de stiri ziaristii sunt profesionisti, rezultatul, prin diverse emisiuni-cheie, de la Sinteza zilei la Realitatea, tot a zilei, este ca acestea au ajuns sa fie o forma de mobilizat lumea contra mogulilor. Sa nu stie acestia adevarul elementar ca toti aceia care te urmaresc nu e musai sa te si iubeasca, ba chiar pot sa te deteste de-a binelea? Mister. Par o colectie de ignorante si ingenuitati mogulii astia. Fapt e ca, mana de la mana, au sabotat, nu au ajutat alianta PSD-PNL, si lor li se datoreaza performanta istorica unica a unei mai mari mobilizari in turul doi. Au reusit sa-i scoata din casa si pe cei mai scarbiti votanti ai lui Basescu si sa ia ei votul de protest in locul presedintelui.

 

Am tot spus la diversi alarmisti care toata ziua imi scriu mesaje cu ce vad ei la TV sa se linisteasca si sa puna mana pe o carte de comunicare politica, circul televizat nu are decat un efect limitat si, adesea, un efect contrar. Lasa ca unii nu pot sa invete decat din practica.
Schimbarea la fata a domnului Vantu, vechiul prieten al dnei Udrea, ca si razgandirea lui in ceea ce priveste comunicarea unei liste de stipendiati nu sunt de natura sa ne linisteasca. A fost tot timpul problematic ca dl Vantu a subventionat pe fata si multi activisti pro Basescu, mai ales din cei de pe Internet. Dupa trecerea Cotidianului la dusman, asta nu putea insemna decat joc la doua capete, nimic altceva. Omul e probabil convins ca s-a salvat la ora asta, desi tare ma indoiesc ca aceia care i-au promis ceva chiar au de unde sa se si tina de cuvant. Sigur, el are lista. Dar de ce nu o avem si noi?

 

De ce nu pot Agentia Nationala de Integritate si DNA sa se autosesizeze ca atatia oameni politici s-ar putea sa fi primit, ceea ce nu e legal, sprijin financiar? (Ca veni vorba, nu-l uitati pe Ponta, care s-a autodenuntat zicand ca PDL a fost mai eficient la furat voturi decat PSD. Arestati-l pentru ineficienta marturisita public.)
In realitate, avem ceva din lista dlui Vantu si am mai scris despre asta de mai multe ori in anii trecuti. Emisiunea "Zece pentru Romania" e pe fata o bursa de oameni, in care organizatorii plaseaza cateva persoane care spera ei ca intr-o zi le vor aduce profit intr-un amalgam de umplutura sau celebritati inocente. Luptatori anticoruptie ca Monica Macovei si Daniel Morar, oricate premii ar lua ei in Europa, nu au avut ce cauta nici la coada clasamentelor, ca e improbabil ca pot fi sunati vreodata sa li se ceara vreun serviciu. Cine a urmarit frumoasa emisiune nu putea sa nu fi scapat primingul lui Ponta, Udrea, M.R. Ungureanu sau Cozmin Gusa, oameni cu calitati, sigur, dar departe de a fi populari la scara atribuita acolo. Investitii.

Acum vreo trei ani scriam, spre supararea dlui Tatulici, ca emisiunea este o incercare sistematica de a face o retea de clienti si de a controla o competitie spontana, or, asta e de fapt definitia coruptiei in Romania. Dl Tatulici si amicul lui Alin Teodorescu s-au instalat la Radu Moraru, acest vajnic luptator contra mogulilor, si m-au bestelit in lipsa o seara intreaga, intreband unde e coruptia. Iaca, aici, ca nu e normal ca oamenii politici sa fie in reteaua de patronaj a unui mogul. Vad ca acum recunoastem cu totii. Nu conteaza ca articolul meu din Romania libera, demascat ca un articol oarecare intr-un cotidian fara mare tiraj, a facut ca in acel an sa stea acasa jumatatea onorabila a premiantilor, de la arhitecti si doctori la seful statului. Eu nici nu vreau sa le vad creditele si imprumuturile celor care n-au stat acasa, sincer, mi se apleaca numai cand ma gandesc.

 

Poate au rezistat, poate a fost doar imaginea? Nu cred. Abordarea era atat de agresiva, ca iti faceau contract doar daca vorbeai cu ei la telefon. Am aflat cu stupoare ca i se facuse un contract pana si lui barbatu-meu si am sfatuit-o pe dra inocenta care m-a sunat pe mine, in loc sa-l sune pe el, sa il puna pe foc (a inceput sa planga aproape, facandu-ma sa ma simt un monstru care terorizeaza copiii). Fapt e ca nu e usor sa ii refuzi pe oamenii astia, cine face un plan national de recrutat clienti, de la sefi de partide la intelectuali,  e dispus sa investeasca.  Iaca asa se duc banii si devin datorii.

Acum, ca avem atatia luptatori cu mogulii zilele astea, din care atatia, mai ales finii intelectuali umanisti, chiar pe banii lor, am si eu cateva recomandari. Prima am facut-o deja, la ANI si DNA. A doua e catre moguli – investiti in altceva mai profitabil, presa voastra i-a mai dat lui Basescu un mandat, daca nu existau televiziunile voastre, pierdea alegerile. si a treia catre marele numar de luptatori cu mogulii pe care i-am vazut de vreo doua saptamani incoace. Sa admitem ca, daca mogulii sunt rai, nici banii lor nu pot fi buni si sa nu-i mai luam incepand de astazi. Renuntati la ei si faceti-o public. Mult mai bine sa aflam de la voi decat atunci cand va scoate unul sau altul lista. Daca nu va liberati, degeaba ati mai suferit si alegerile astea.

Cele mai citite

Google testează o nouă funcție de căutare vocală interactivă pe Android, oferind rezultate în timp real

Google a lansat testele pentru o funcție avansată de căutare vocală pe Android, prin care utilizatorii pot obține răspunsuri actualizate și pot adresa întrebări...

Prețurile globale ale alimentelor au atins în octombrie cel mai ridicat nivel din aprilie 2023

Indicele prețurilor alimentelor la nivel global a înregistrat o creștere în octombrie, atingând cel mai înalt prag din aprilie 2023, anunță Organizația Națiunilor Unite...

Olaf Scholz vrea devansarea votului de încredere în guvern. Ar putea deschide calea pentru alegeri anticipate în Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că ar putea fi dispus să devanseze votul de încredere programat inițial pentru 15 ianuarie, deschizând astfel perspectiva...
Ultima oră
Pe aceeași temă