10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialModelul Roşia Montană, "transplantat" în Baia Mare

Modelul Roşia Montană, “transplantat” în Baia Mare

În vara acestui an, Romaltyn Mining din Baia Mare, firmă din portofoliul corporaţiei miliardarului rus Mihail Prokhorov, Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, va începe activitatea de extragere a aurului din sterilul minier prin tehnologia cianurării. Informaţia a fost confirmată de directorul tehnic al Romaltyn, Benoniu Munteanu, care a precizat că instalaţiile din Baia Mare vor fi puse în funcţiune în iunie-iulie. „Romaltyn a depus la Agenţia Regională de Protecţia Mediului din Cluj documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu. Suntem în procedura de autorizare – practic, Romaltyn efectuează investiţiile prevăzute în documentele de autorizare”, a explicat directorul tehnic al Romaltyn Mining.

“Nu există nici un impediment”

Munteanu a precizat că nu vede nici un impediment pentru folosirea cianurii în tehnologia de prelucrare a sterilului minier depozitat în haldele din jurul Băii Mari. „Nu există nici un act legislativ, nici în România, nici în comunitatea europeană, care să interzică utilizarea cianurii”, a spus Munteanu.

Corporaţia lui Prokhorov a ajuns proprietara fostei uzine Aurul, care avea capacitatea de procesare anuală a aproximativ trei milioane de tone de minereu, după ce a cumpărat KazakhGold Group Limited. La rândul lor, kazahii au ajuns proprietarii uzinei în anul 2006, după ce, împreună cu grupul britanic Oxus Gold, au cumpărat activele Transgold Baia Mare, societate aflată în lichidare. În 2007, când kazahii au ajuns acţionari majoritari, procedura de solicitare a autorizaţiei de mediu era finalizată, conform declaraţiei şefului Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan. Pentru a primi autorizaţia, Romaltyn trebuie să „îndeplinească nişte condiţii, printre care finalizarea lucrărilor la instalaţia de cianurare, care reduce conţinutul din tulburele de steril până la parametrii legali” (sub 0,1 miligrame/litru), după cum a explicat reprezentantul Gărzii de Mediu.

Acum, lucrările au intrat în linie dreaptă, iar Romaltyn a confirmat reînceperea activităţii. „Preconizăm ca la mijlocul anului 2011, în iunie-iulie, să punem în funcţiune instalaţiile şi vom utiliza tehnologia cianurării”, a declarat Munteanu, directorul tehnic al Romaltyn. După eşecul referendumului prin care băimărenii erau chemaţi să se exprime asupra prelucrării sterilului minier cu ajutorul cianurii, nici măcar ecologiştii nu mai pot să se opună. „Noi nu susţinem cianurarea, dar nu mai avem alternativă. Partidul Ecologist Român va cere să se facă publice rapoartele autorităţilor de mediu, pentru ca băimărenii să cunoască în ce condiţii va porni activitatea firmei”, a declarat Victor Vaum, secretar general PER Maramureş. Singurele ţări din UE în care se folosesc cianuri în extracţia aurului sunt Anglia şi Spania. Fosta uzină Aurul a fost implicată în accidentul ecologic din 30 ianuarie 2000, când aproximativ 100.000 de metri cubi de steril şi cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozânta, apoi au ajuns până în Tisa şi au declanşat un scandal internaţional.

Cele mai citite

Actorul din “Singur acasă” a primit o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame

La vârsta de 43 de ani, Macaulay Culkin, celebrul actor care a devenit cunoscut pentru rolul său în "Singur acasă", a primit în cele...

S-a stabilit grupa României la EURO 2024: Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B

Naţionala României şi-a aflat adversarii de la Campionatul European de anul viitor, găzduit de Germania. Tragerea la sorţi a început la ora 19.00, la...

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă