27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMJ a publicat pe site studiile de impact privind intrarea în vigoare...

MJ a publicat pe site studiile de impact privind intrarea în vigoare a noilor coduri

Ministerul Justiţiei a publicat vineri pe site-ul instituţiei concluziile studiilor de impact privind implementarea noilor coduri: civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală, relatează Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac a declarat că totalul costurilor punerii în practică a celor patru coduri se ridică la suma de 527 milioane lei, din care 126 milioane lei investiţii în infrastructură, 7 milioane lei dezvoltarea infrastructurii IT, 348 milioane lei reprezentând cheltuielile salariale cu judecătorii şi procurorii care trebuie angajaţi în sistem, dotări speciale – 10 milioane lei, alte cheltuieli de personal – 35 milioane lei.

Studiile de impact arată că în sistemul Justiţiei sunt 752 de posturi vacante, dintre care 282 sunt judecători, 216 sunt grefieri, 88 – personal auxiliar, 21 – informaticieni, 85 – consilieri de probaţiune, 28 – funcţionari publici.

Într-o primă etapă trebuie acoperite aceste posturi vacante, cele mai multe fiind la tribunale şi curţi de apel. Resursele de recrutare vor fi din sursă externă (absolvenţii facultăţilor de drept, pregătiţi apoi de INM) şi din sursă internă (promovarea unor judecători de la instanţele inferioare).

Secretarul de stat a precizat că MJ a obţinut deja finanţarea pe anul 2012 necesară pentru ocuparea a 124 de posturi vacante iar pentru restul a fost întocmit un memorandum adresat Ministerului de Finanţe şi Guvernului.

După ocuparea posturilor vacante vor trebui mărite schemele de personal de la instanţe cu 10%, la parchete cu 1,8%, 7,8% la personalul auxiliar şi o creştere de 355% a personalului de la serviciul de probaţiune. În total vor fi 950 de posturi suplimentare, dintre care 400 de judecători, restul fiind grefieri şi personal auxiliar.

De asemenea, se vor face investiţii în sediile instanţelor şi parchetelor, va fi cumpărat mobilier, se va extinde infrastructura IT şi trebuie mărit numărul sălilor de judecată, în condiţiile în care apar camerele de consiliu în cadrul instanţelor.

Lidia Barac a declarat că MJ va solicita Guvernului mărirea bugetului instituţiei pentru a putea să pună în practică aceste recomandări din studiile de impact, inclusiv prin rectificări bugetare.

Studiile recomandă trei ani de implementare a noilor coduri, din care primii doi ani reprezintă perioada de tranziţie iar cel de-al treilea an reprezintă primul în care efectul actualelor coduri nu mai este resimţit şi sistemul începe să funcţioneze exclusiv în conformitate cu prevederile noilor Coduri, influenţa prevederilor din cele vechi dispărând.

Noul Cod civil a intrat în vigoare în octombrie 2011 iar noul Cod de procedură civilă va fi pus în aplicare cel mai probabil începând cu data de 1 iunie 2012.

De asemenea, noile Coduri penal şi de procedură penală vor intra în vigoare în luna martie 2013.

Aceste studii de impact a fost întocmite de un consorţiu format din SCA Ţucă Zbârcea&Asociaţii, SC KPMG România SA, The Gallup Organization-România SRL şi Hewitt Associates Sp., în urma unui contract de consultanţă semnat cu Ministerul Justiţiei pe 10 septembrie 2010, finanţat de Banca Mondială.

Cele mai citite

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă