17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMituri despre diete care nu te lasă să slăbeşti

Mituri despre diete care nu te lasă să slăbeşti

Atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus, eşti dispus să pui în aplicare orice sfat pe care îl citeşti în reviste, îl auzi la televizor sau ţi-l dau prietenii. Totuşi, cele mai cunoscute astfel de idei nu numai că sunt ineficiente, dar îţi şi pun în pericol santatatea, potrivit ziarului Daily Mail.

Afinele au cel mai mare nivel de antioxidanţi

Afinele sunt cunoscute ca fiind un super-aliment, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi (molecule care protejează organismul împotriva cancerului), dar acest lucru nu înseamnă că sunt superioare altor fructe.

Aceste fructe au un punctaj mare pe scara ORAC (capacitate radicală de absorbţie a oxigenului), dar oamenii de ştiinţă au descoperit alimente care au un scor chiar mai mare – inclusiv ciocolata amăruie. Afinele sunt bogate doar într-un singur tip de antioxidanţi – antocianina – care este regăsit şi în alte fructe, precum strugurii.

Mâncarea săracă în grăsimi ajută la slăbire

Fie că este vorba despre batoane de cereale, iaurturi sau feluri de mâncare gata preparate, opţiunile cu puţine grăsimi sunt întotdeauna tentante atunci când încerci cu disperare să dai jos câteva kilograme. În schimb, conţin o cantitate foarte mare de zahăr, carbohidraţi şi îndulcitori sintetici şi cel mai probabil au la fel de multe calorii ca alternativele cu niveluri normale sau ridicate de grăsimi.

“În special alimentele mai dulci, dar sărace în grăsimi, conţin o cantitate mai mare de zahăr, care duce la o valoare calorică similară cu opţiunile normale. O variantă mai bună este să mănânci o porţie mai mică de mâncare normală, cu mai multe grăsimi, dar mai puţin zahar”, a spus Angela Dowden, nutriţionist.

Mâncatul seara îngraşă

Caloriile sunt calorii, indiferent dacă le consumi dimineaţa, la prânz sau seara. Studiile pe maimuţe au arătat că animalele şi-au menţinut greutatea fie că au mâncat seara şase procente din doza zilnică, fie că au consumat 65 de procente – corpul le arde în acelaşi ritm în timpul somnului.

Totuşi, evitarea mâncatului seara te poate ajuta să slăbeşti, însă în alt mod. “Oamenii tind să mănânce foarte multe gustări seara, în faţă televizorului- snackuri sau chipsuri- mai ales dacă nu au mâncat aproape nimic în timpul zilei”, a spus Dowden.

Ouăle cresc nivelul colesterolului

Cu ceva timp în urmă, eram sfătuiţi să mâncăm un ou înainte de a pleca la serviciu, apoi am fost avertizaţi ca ouăle nu sunt bune pentru inimă. Acum, se pare că primul sfat era mai bun.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey au descoperit că, după o dietă de 12 săptămâni bazată pe consumul a două ouă zilnic, nici unul dintre participanţii la studiu nu a înregistrat un nivel crescut de colesterol. Pe lângă faptul că are puţine calorii (75 într-un ou fiert), oul conţine vitaminele D, B 12 şi alţi nutrienţi.

Cafeaua deshidratează organismul

Dacă bem prea multă cafea ne deshidratăm. Greşit. 50% dintre britanici îşi limitează consumul de cafea, crezând că este diuretică. Dar, de fapt, nu are acest efect asupra consumatorilor obişnuiţi. Cei care abia au început să bea cafea ar putea face în primă fază mai multe vizite la toaletă, dar corpul se obişnuieşte şi cafeaua intră în calculul cantităţii zilnice de lichide.

Margarina face rău inimii

Acest lucru era adevărat acum câteva decenii, pentru că margarina era făcută cu grăsimi hidrogenate care creşteau colesterolul, riscul afecţiunilor cardiace şi diabetului. În prezent însă, margarina este făcută cu grăsimi nesaturate, poli şi mono. “Margarina este o opţiune mai sănătoasă decât untul”, a spus Dowden.

Cafeaua decofeinizată nu afectează nivelul energiei

Poate părea şocant, dar cafeaua fără cofeină conţine de fapt cofeină – o cantitate mică, de numai cinci miligrame, faţă de 90 de miligrame sau mai mult din cafeaua de filtru.

În loc să nu aibă nici un efect asupra organismului, studiile au arătat că provoacă mai multă somnolenţă decât în cazul lipsei complete a cafelei.

Crystal Haskell, doctor la Universitatea din Northumbria, a descoperit că nivelurile de cofeină mai mici de 10 miligrame fac de fapt oamenii să se simtă mai obosiţi şi să aibă o putere de concentrare scăzută. Explicaţia ar fi că organismul aşteaptă o anumită cantitate de cofeină, pe care nu o primeşte.

Fructele şi legumele trebuie ţinute în frigider

Cel mai probabil nici nu te gândeşti înainte să pui fructele şi legumele în frigider, când vii de la cumpărături. Dar dacă le ţii la rece, o parte din nutrienţi se pierd.

Oamenii de ştiinţă din Oklahoma, SUA, au descoperit că un pepene roşu ţinut la temperatura camerei timp de două săptămâni are de două ori mai mult beta-caroten şi cu 20 de procente mai mult licopen, faţă de unul ţinut în frigider. Bananele şi piersicile sunt de asemenea mai hrănitoare ţinute la 20 de grade.

Organismul uman are nevoie de opt pahare de apă pe zi

Dacă până acum te-ai chinuit să bei doi litri de lichide pe zi, foarte probabil ţi-ai pierdut timpul. Când doctorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au examinat beneficiile consumului unei asemenea cantităţi de apă, nu au găsit nici o dovadă că ar duce la piele mai curată, că ar ajuta la slăbire sau că ar detoxifia corpul.

“Cantitatea de apă de care are nevoie fiecare persoană variază – setea este cel mai bun indicator. Verificaţi culoarea urinei – dacă este galben-pai sau mai pală, probabil beţi suficient de multe lichide”, a spus Dowden.

Când ţineţi dietă, mâncaţi puţin şi des

Cărţile de slăbit te îndeamnă să “mananci puţin şi des”, dar acum sfatul nu mai este eficient. Michelle Palmer, cercetător australian, a comparat greutatea oamenilor care mâncau trei mese consistente pe zi cu cea a persoanelor care au “ciugulit” de şase ori pe zi şi a descoperit că au slăbit aceeaşi cantitate. Singura diferenţă a fost că grupul celor cu şase mese zilnic a fost mai predispus să pună la loc kilogramele pierdute prin dietă.

“Daca mănânci puţin şi des ţii sub control foamea, dar există pericolul să consumi mai multe calorii fără să îţi dai seama”, a spus Dowden.

Legumele crude sunt mai bune

Chiar dacă nu eşti un mare fan al dietei vegetariene, ştii credinţa populară conform căreia cu cât găteşti mai mult legumele, cu atât pierzi mai mulţi nutrienţi. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat.

Morcovii sunt un exemplu foarte bun. Atunci când sunt gătiţi, se eliberează o cantitate de trei ori mai mare de beta-caroten – un antioxidant care protejează pielea.

Carnea albă are mai puţine grăsimi decât carnea roşie

Deseori, cei aflaţi la dietă mănâncă pui crezând că este mai sănătos, dar ar putea fi mai gras decât o bucată slabă de carne roşie. “Mitul provine probabil din vremurile în care carnea de la măcelar era mai grasă. Acum, grăsimea conţinută este aproape aceeaşi”, a spus Dowden.

O friptură slabă de vită are cinci grame de grăsime la o sută de grame de carne, în timp ce puiul poate ajunge până la noua grame, la aceeaşi cantitate.

Legumele pale au mai puţini nutrienţi

Am fost învăţaţi că este cel mai bine să mâncăm legume în culori puternice, fie că este vorba de spanac verde aprins, sfeclă sau varză roşie.

Este o regulă bună, atât timp cât nu neglijăm legumele albe. Varza albă este plină de vitaminele A, B, C şi K, dar şi de calciu, fier şi fibre, în timp ce conopida este o sursă foarte bună de antioxidanţi, vitamina C şi folaţi.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă