11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota.

Mitinguri de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota.

O persoană care participa la mitingul de la Timişoara, de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor, a fost ridicată de poliţişti, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alţi şase participanţi au fost amendaţi, pentru adresare de injurii.

Potrivit jandarmilor, un participant la mitingul de la Timişoara a fost ridicat de oamenii legii, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist de la o televiziune.

Bărbatul respectiv urmează să fie dus la Poliţie, pentru audieri.

De asemenea, alte şase persoane prezente la miting au fost amendate cu câte 200 de lei, pentru adresare de injurii.

Mitingul de la Timişoara, la care au participat peste o mie de persoane, s-a încheiat la ora 20.00, aşa cum era programat.

Oamenii s-au adunat, sâmbătă seară, începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pe platoul din faţa Operei, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum ”Revoluţia continuă”, ”Solidaritate cu diaspora”, ”Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, ”Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, ”Ponta nu fura, România nu te vrea”.

De asemenea, ei au scandat ”Jos comuniştii”, ”Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, iar în Piaţa Victoriei a fost adusă şi o cabină de vot.

Printre manifestanţi s-a aflat şi un bărbat în vârstă de 93 de ani, Păcuş Dumitru, care a spus că a venit să manifesteze alături de tineri pentru că e împotriva comuniştilor care l-au bătut în 1958.

În timpul protestului, oamenii au cântat ”Deşteaptă-te române”.

Sute de manifestaţi care au protestat în Piaţa Universităţii au plecat în marş, sâmbătă, spre Piaţa Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe, unii dintre aceştia ieşind de pe trotuar şi blocând o bandă de circulaţie.

Din Piaţa Universitaţii, unde s-au strâns să protesteze peste 700 de oameni, au plecat majoritatea manifestanţilor, aceştia scandând "Mergem la MAE" şi "Corlăţean, demisia".

Majoritatea protestatarii care au plecat în marş merg spre Piaţa Romană pe trotuare, însă unii au ieşit pe stradă şi au blocat prima bandă de circulaţie.

Manifestanţii scandează "Secţii de votare, peste hotare", "Ieşiţi la vot", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi spun că vor să continue protestul la Ministerul Afacerilor Externe.

Manifestanţii au început să vină în Piaţa Universităţii începând de la ora 18.00, iar numărul acestora a ajuns, după aproximativ două ore, la peste 700.

Oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar şi pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulţi români din diaspora care nu putut vota.

Aceştia scandează "Libertate", "Ieşiţi la vot" şi mesaje contra lui Victor Ponta. Unii dintre manifestanţii care au venit în Piaţa Unviersităţii au afişat bannere pe care scrie "2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică", "Vrem o ţară ca afară", "Ieşiţi la vot", Taxe şi accize fără număr", "Ponta, te aşteaptă DNA".

În pauzele dintre scandări, unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii au ţinut discursuri în care au spus de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Unul dintre protestatari a spus că ce s-a întâmplat cu votul românilor din diaspora este o obstrucţionare grosolană a drepturilor, iar răspunzători sunt cei care trebuie să amenajeze mai multe secţii de votare în străinătate şi nu o fac.

Un alt protestatar a spus că a venit în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de actuala guvernare şi faţă de premierul Victor Ponta. "De doi ani şi jumătate nu a făcut nimic, dezinformând continuu şi total populaţia, atât din Bucureşti, cât şi din mediul rural", a spus Andrei Dragomir (40 de ani).

Protestul de la Piaţa Unviersităţii nu este autorizat, oamenii venind la manifestaţie în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare.

"Ieşi în stradă să îţi exprimi părerea. Vrei un preşedinte care nu îţi apără nici măcar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe reţelele de socializare.

Proteste similare au loc sâmbătă şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Oradea, la manifestaţii fiind prezente mii de persoane. Vineri au ieşit să protesteze aproximativ 1.000 de oameni la Sibiu.

Duminică, sunt anunţate, pe reţelele de socializare, proteste în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, printre care Viena, Londa şi Paris.

Peste 5.000 de clujeni, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Numărul persoanelor care participă, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la o acţiune împotriva lui Victor Ponta, dar şi în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a depăşit 5.000.

Iniţial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, înceoând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: "Ponta nu uita, tineretul nu te vrea", "Ponta, nu te vrem" şi "Jos Ponta".

Ulterior, oamenii au plecat în marş spre Bulevardul Eroilor, pe traseu alăturându-li-se alte 3.000 de persoane.

Pe traseu, manifestanţii s-au oprit în faţa sediului Prefecturii Cluj, după care au pornit înapoi spre Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Oamenii scandează lozinci împotriva lui Victor Ponta, precum: "Securişti vechi şi noi, s-a sfârşit cu voi", "Jos Ponta", "Jos comuniştii", "Ponta, demisia”.

Protestarii sunt însoţiţi pe traseu de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Poliţiştii au decis, pentru a putea facilita revenirea protestatarilor în Piaţa Unirii, să închidă traficul rutier pe latura estică a acesteia.

Mitingul este autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00.

La acţiune au venit şi părinţi cu copii mici, spunând că au ieşit în stradă pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

Şi la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul oraşului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în Piaţa Unirii din Oradea, în jurul statuii lui Mihai Viteazu, având steaguri tricolore, trompete şi bannere cu mesaje precum: ”Ponta ne minte!/Nu-l vrem preşedinte!”, “Lăsaţi diaspora să voteze!”, “O dorinţă sinceră/România liberă”. De asemenea, ei au scandat lozinci împotriva PSD şi a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum şi ”Lăsaţi-i să voteze!”.

Acţiunea, care a fost autorizată de comisia de resort a municipalităţii orădene, s-a desfăşurat sub supravegherea jandarmilor, încheindu-se după aproximativ două ore fără incidente.

Vineri, la Sibiu, aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot şi ”să îşi aleagă viitorul".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă