16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMiting pentru mitropolitul Banatului

Miting pentru mitropolitul Banatului

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a-i retrage mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, dreptul de semnătură şi tranferarea atribuţiilor administrative către episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, PS Paisie Lugojanu, a stârnit revolta credincioşilor din Timişoara, care au organizat, duminică seară, un miting spontan de susţinere a înaltului prelat. Cazul este unul fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române, în condiţiile în care mitropolitul este numit pe viaţă şi poate fi schimbat doar dacă ar suferi de boli care să-i afecteze capacitatea de a lua decizii elementare. Ori, acest lucru nu este valabil în cazul mitropolitului Banatului. IPS Nicolae suferă de o boală a oaselor, coxartroză.

Nemulţumiri publice

„Ne exprimăm public nemulţumirea faţă de felul în care s-a luat această hotărâre. A fost invocată starea de sănătate a Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu, dar nimeni nu a venit în teritoriu să o verifice. Sunt îngrijorată de când am aflat din ziare despre rezultatele vremelnice ale acestei uneltiri. Prea Înaltul a fost lovit şi discreditat. Sunt foarte convinsă că, în scurtă vreme, toţi oamenii cu suflet curat ni se vor alătura.

Nu trebuie să permitem ca un om de cultură, cu o aşa înaltă ţinută morală, să fie discreditat”, a precizat unul dintre participanţii la miting, Viorica Bălteanu, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara. De remarcat că la acest miting au participat şi trei preoţi în sutană. Decizia de retragere a funcţiilor administrative ale IPS Nicolae Corneanu a fost luată joia trecută, după ce episcopul vicar al Timişoarei, PS Paisie Lugojanu, a reuşit să introducă pe ordinea de zi a Sfântului Sinod punctul privind starea de sănătate şi Mitropolitului Banatului.

„S-a invocat faptul că Înaltul nu mai face faţă, că schimbă deciziile Consiliului Eparhial şi că are probleme de sănătate”, dezvăluit unul dintre preoţii care au participat la întrunirea Sfântului Sinod. El a lăsat să se înţeleagă adevăratul motiv al “mazilirii” IPS Corneanu. La mijlocul lunii martie, în Biserica “Sf. Ilie” din cartierul Fabric a izbucnit un mic scandal, după ce preotul Mircea Cricovean a refuzat să fie de acord cu preluarea unei clădiri ce aparţinea lăcaşului de cult de către Arhiepiscopia Timişoara. PS Paisie Lugojanu a fost deranjat de acest act de rezistenţă “imobiliară” şi a cerut Consiliului Eparhial mutarea preotului rebel la altă parohie, lucru care s-a şi întâmplat, şi organizarea unui concurs pentru ocuparea postului vacant. Credincioşii din Fabric s-au revoltat, au pichetat clădirea Mitropoliei şi au cerut IPS Nicolae Corneanu să repare această injustiţie, iar conducătorul bisericilor din Banat a promis că preotul Cricovean va reveni printre credincioşii din Fabric.

Au trecut peste cuvântul IPS

Această decizie nu a mai fost pusă în practică, întrucât Sfântul Sinod i-a retras Mitropolitului prerogativele administrative. “Ştiţi cum zic englezii şi americanii: no comment. Nu ştiu nimic oficial, probabil că o să aud ce trebuie auzit. Nu am nici o tulburare. Va fi cum vrea Dumnezeu, suntem toţi în mâna Lui”, a comentat Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, decizia încă necomunicată a Sfântului Sinod. Următorul miting de susţinere a Mitropolitului este programată pentru miercuri, 25 mai, când sunt aştepaţi în faţa Catedralei Mitropolitane toţi credincioşii care doresc ca Sfântul Sinod să schimbe această decizie.

Cele mai citite

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă