11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Misteriosul Moscopol-profetul"

“Misteriosul Moscopol-profetul”

Recent, Televiziunea Romana a difuzat filmul regizorului Stefan Gladin “Misteriosul Moscopol-Profetul”, documentar monografic de mare rezonanta prin personalitatea artistului evocat, dar si datorita unei ingenioase arhitecturi cinematografice alese de cineast.
Calauza in orasul natal al cantaretului si compozitorului grec de origine este nu mai putin celebrul brailean Johnny Raducanu. Nascut in 1903 la Braila cantaretul si compozitorul Jean Moscopol, mort departe de tara in SUA, unde a emigrat din anul 1947 ramane o figura emblematica a muzicii usoare romanesti. Regizorul Stefan Gladin gaseste explicatia saraciei de informatii prezente in biblioteci sau arhive prin anticomunismul declarat al eroului sau, care a compus o remarcabila serie de cantece impotriva societatii importate de la Rasarit. Nepoata cantaretului, artista plastica Jeana Andreescu, actorul Ion Lucian, muzicologul Viorel Cosma, dr. Nicolae Teodorescu sau scriitorul Eugen Rotaru sunt cateva dintre personajele ale caror marturii completeaza biografia cantaretului, care nu s-a sfiit sa-si puna talentul in slujba unui protest vehement si vibrant deopotriva.
Filmul castiga in culoare si forta evocatoare prin insertul unor rare imagini reprezentand Bucurestii anilor '30-'40.
Cantecele “grecului”, care au incantat o intreaga lume in perioada interbelica si care dupa razboi devin autentice pamflete la adresa regimului comunist, evoca un univers complex si profund marcat de istorie.
Stefan Gladin este unul dintre putinii cineasti documentaristi care stiu sa-si exploateze benefic subiectul punandu-i in valoare calitatile si in urma unei laborioase documentari. Dar dincolo de informatie si fiorul evocarii se simt tangentele artistului de astazi cu etosul compozitorului portretizat, prin forta lucrurilor, cu o remarcabila economie de mijloace. Cunoscandu-i portofoliul bogat in idei cinematografice viabile si spectaculoase, cred ca materializarea lor nu ar putea fi decat benefica pentru un gen, din pacate, nu prea des vizitat de cineasti. De altfel, tot benefica ar fi reprogramarea filmului biografic dedicat lui Jean Moscopol si pe alte posturi ale Televiziunii Romane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă