17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialMisiune europeana (im)posibila

Misiune europeana (im)posibila

„De data aceasta, Europa ne-a dat o bocceluta greu de dus”, a admis ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, cu referire la apropiata preluare a presedintiei rotative a CE de catre Germania. El a mai precizat ca, la scurt timp dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, doua treimi din cele 27 de state membre UE vor fi ratificat Tratatul Constitutional european, o astfel de majoritate nemaiputand fi ignorata.
In prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ieri a avut loc o sedinta a guvernului federal, fiind luate in discutie principalele puncte pe care Berlinul le considera abordabile. Presedintele CE a subliniat ca asteptarile fata de Germania sunt extrem, poate chiar exagerat de mari. „Sa fim corecti Ð nu putem pretinde ca Germania sa-si asume responsabilitatea pentru tot ce se intampla in lume”, a spus Barroso.
Intr-adevar Ð „faza de reflectie” a UE dureaza de un an, Tratatul Constitutional e bine pus la naftalina, iar politica extinderii a ramas cat se poate obscura. In acest context, demersurile germane vor debuta cu tema extinderii. In viziunea cancelarului Merkel, UE va trebui sa-si dezvolte politica de buna vecinatate cu statele est-europene nemembre UE – in special cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova. La summitul european din martie 2007, statele membre vor decide apoi asupra unui plan de actiune vizand politica energetica. Potrivit lui Steinmeier, comertul energetic european se va orienta dupa stricte criterii de transparenta, incredere si rentabilitate. In ceea ce priveste legaturile cu Rusia la capitolul energie, acestea vor avea la baza un nou acord, renegociat, de parteneriat si cooperare.
Doamna Merkel mai intentioneaza sa vina de hac birocratiei europene, solicitand abrogarea prevederilor inutile. Problema Tratatului Constitutional va intra pe agenda abia dupa alegerile prezidentiale franceze din mai 2007, Merkel sperand sa poata pastra intacte elemente-cheie precum drepturile fundamentale, ministrul de Externe european si delimitarea competentelor Bruxellesului si ale statelor membre. Solutia germana la avalansa de probleme din jurul Tratatului o vom afla in iunie. Presa germana relata, citand surse guvernamentale, ca va fi vorba, probabil, de un hibrid intre propuneri procedurale si un nou proiect de text.
Pana atunci… „speram in energia doamnei Merkel”', cum a declarat Barroso. Viziune cam unilaterala, s-ar zice. Opinia lui Steinmeier pare mai realista: „Va trebui sa ne miscam cu totii, insa unii vor trebui sa se miste mai mult”.

Cele mai citite

Convorbirile telefonice între salariați, armă juridică în litigiile de muncă

Convorbirile sunt admise ca probă, chiar dacă au fost efectuate fără acordul sau informarea prealabilă a interlocutorului Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...
Ultima oră
Pe aceeași temă