Convorbirile sunt admise ca probฤ, chiar dacฤ au fost efectuate fฤrฤ acordul sau informarea prealabilฤ a interlocutorului
รnalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie (ICCJ) a decis, luni, cฤ este admisibilฤ ca probฤ, รฎn litigiile de muncฤ, รฎnregistrarea convorbirii telefonice รฎntre un salariat ลi un alt salariat sau reprezentant al angajatorului, chiar dacฤ รฎnregistrarea nu a fost fฤcutฤ cu acordul unei pฤrศi.
Decizia a fost luatฤ de un complet de judecatฤ, care a admis รฎn acest sens o sesizare primitฤ de la Curtea de Apel Bucureลti.
„Admite sesizarea formulatฤ de Curtea de Apel Bucureลti ศi stabileลte cฤ: Proba cu รฎnregistrarea unei convorbiri telefonice รฎntre un salariat ลi un alt salariat sau reprezentant al angajatorului, solicitatฤ รฎntr-un litigiu รฎmpotriva angajatorului, este admisibilฤ, chiar dacฤ รฎnregistrarea a fost efectuatฤ fฤrฤ acordul ลi/sau informarea prealabilฤ a interlocutorului, cu condiลฃia asigurฤrii unui just echilibru รฎntre dreptul la probฤ, pe de o parte, ลi dreptul la viaลฃa privatฤ, pe de altฤ parte, รฎn sensul cฤ รฎncuviinลฃarea probei trebuie sฤ fie indispensabilฤ exerciลฃiului dreptului la probฤ ลi strict proporลฃionalฤ cu acest scop. Obligatorie, potrivit dispoziลฃiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedurฤ civilฤ”, se aratฤ pe site-ul Instanลฃei supreme.
Curtea de Apel Bucureลti a solicitat รnaltei Curลฃi dezlegarea acestei chestiuni de drept: „Dacฤ รฎnregistrฤrile audio ale unor convorbiri telefonice ale salariatului cu alลฃi salariaลฃi sau alลฃi reprezentanลฃi identificabili ai angajatorului, pe care salariatul le solicitฤ ca probe รฎn cadrul judecฤลฃii รฎn contradictoriu cu angajatorul, pot fi considerate mijloace de probฤ, indiferent dacฤ persoana cu care salariatul a purtat conversaลฃia a fost sau nu รฎncunoลtinลฃatฤ ลi ลi-a exprimat acordul pentru รฎnregistrarea respectivei convorbiri”.