11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMişcarea antiislam Pegida îşi anulează manifestaţia de luni. Care este motivul

Mişcarea antiislam Pegida îşi anulează manifestaţia de luni. Care este motivul

Mişcarea germană antiislam Pegida a anunţat duminică anularea următoarei manifestaţii săptămânale, prevăzute luni, la Dresda (est), invocând pe pagina de Facobook "'motive de securitate", după o serie de ameninţări cu moartea provenind de la gruparea Statul Islamic (SI), relatează AFP, citată de Mediafax.

Ameninţările îl vizează pe unul dintre organizatori.

"Ne vedem nevoiţi să luăm această măsură, în urma unor discuţii cu serviciile de poliţie", scriu reprezentanţi Pegida, denunţând "o atingere gravă la adresa libertăţii de opinie şi de a manifesta" din partea unor "forţe teroriste".

În loc să manifesteze luni, Pegida le cere simpatizanţilor să pună steagul german şi o lumânare la fereastră.

"Cerem fiecărui european care susţine libertatea de opinie şi se opune fanatismului religios să instaleze steagul său naţional şi o lumânare la fereastră", scriu organizatorii, care obişnuiesc să comunice anonim, pe pagina de Facebook, refuzând să comunice în mod direct cu jurnalişti.

Defilările anti-islam, în fiecare săptămână

Serviciile de informaţii germane se tem de posibile atacuri teroriste asupra coloanelor mişcării antiislam, care defilează în fiecare zi de luni în mai multe oraşe germane, începând din octombrie, scria revista Der Spiegel în ediţia de sâmbătă.

Potrivit săptămânalului, "servicii de informaţii străine" i-au anunţat pe omologii lor germani că au interceptat comunicaţii între "jihadişti cunoscuţi", în care erau evocate "posibile atacuri împotriva marşurilor săptămânale Pegida".

Aceste informaţii sunt luate "foarte în serios"de către autorităţi, scrie der Spiegel, care citează o sursă "de rang înalt". din domeniul securităţii germane

Aproximativ zece percheziţii vizând "mişcarea islamistă" au fost efectuate vineri dimineaţa la Berlin, iar două persoane au fost arestate.

Razii în presupuse medii islamiste au avut loc, în ultimele zile, în Belgia, Franţa şi Grecia.

La mitingurile Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului), organizate din octombrie, participă un număr tot mai mare de persoane, la Dresda. Luni, la cinci zile de la atentatele comise la Paris în numele jihadului, 25.000 de persoane – un record – au defilat în capitala saxonă, cerând o politică mai restrictivă în domeniul imigraţiei.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă