10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMiron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare

Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a fost condamnat, vineri,  definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, de către completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD.

Completul  a decis să confişte de la fostul deputat PSD  suma de 327.928 de lei. În același dosar, Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită. 

La scurt timp de la decizia instanţei de condamnare a sa, Mitrea s-a prezentat la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, de unde, după primirea mandatului de executare a pedepsei, a fost dus la Penitenciarul Poarta ­Albă. Conform procedurilor, ­Miron Mitrea va fi plasat în carantină pentru 21 de zile, perioadă în care va fi cazat într-o secție specială.

În aceste trei săptămâni, îi vor fi făcute analize medicale și alte proceduri, conform legislației. La expirarea celor 21 de zile, o comisie din cadrul penitenciarului va stabili regimul de executare a pedepsei. În mod normal, în cazul unei pedepse cu închisoarea mai mică de doi ani, regimul de detenție va fi unul semi-deschis.ostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a fost condamnat, vineri,  definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, de către completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul privind lucrările de renovare făcute la casa mamei fostului deputat PSD.

Completul  a decis să confişte de la fostul deputat PSD  suma de 327.928 de lei. În același dosar, Irina Jianu a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Poliția a greșit adresa

Mitrea s-a predat la IPJ Constanţa, după ce, în data de 9 februarie, acesta şi-a schimbat domiciliul în judeţul Constanţa. Surse din Poliţie au declarat că mutarea lui Mitrea în judeţul Constanţa nu ar fi fost operată şi în baza de date informatizată, motiv pentru care s-a creat o confuzie, iar instanţa a trimis mandatul de executare a pedepsei, în mod greşit, la Poliţia Capitalei. Din această cauză, o echipă de poliţişti bucureşteni s-a prezentat, vineri după-amiază, la adresa din Bucureşti a lui Miron Mitrea pentru a-l ridica pe acesta.

Condamnarea definitivă la doi ani de închisoare a lui Miron Mitrea a fost decisă după doi ani şi trei luni în care dosarul fostului senator s-a aflat pe masa judecătorilor şi după ce rechizitoriul procurorilor a trebuit refăcut. Luarea unei mite de 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, mită dată de Irina Jianu pentru a fi menţinută în funcţiile de inspector-şef adjunct şi, ulterior, inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, este motivul pentru care fostul ministru îşi va petrece următorii doi ani în spatele gratiilor.

Pe tot parcursul procesului, Mitrea şi-a susţinut nevinovăţia, iar cu puţin timp înainte de soluţionarea definitivă a cazului său, respectiv la începutul lunii februarie, a demi­sionat din Parlament. El a refuzat să declare care sunt motivele retragerii sale din politică, susţinând că nu vrea să facă “spectacol”.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă