7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMintea de pe urma a lui Tariceanu si Basescu

Mintea de pe urma a lui Tariceanu si Basescu

Ce simplu a fost! Aproape uitasem ca o numire ministeriala se poate face cu calm si fara poale in cap. Instalarea lui Catalin Predoiu in fotoliul de ministru al Justitiei s-a consumat in doi timp si trei miscari. Au lipsit acuzatiile reciproce ale presedintelui si premierului, dublate de corurile PD-L si PNL, a tacut pana si artileria ziarelor de casa, care de obicei anunta inceperea ostilitatilor dezvaluind afacerile necurate ale candidatului. Au stat cuminti si consilierii juridici, experti in sesizarea neconstitutionalitatii. Pana si sefii Monitorului Oficial au redescoperit ca stiu ce au de facut pentru a publica la timp o decizie. Daca in alte situatii le-a luat si cateva zile, invocand tot felul de motive je-nante, vineri au reusit ca in doar doua ore sa incheie definitiv procedura.
Modul in care a fost instalat avocatul Predoiu in fruntea Ministerului Justitiei a subliniat inca o data, prin contrast, aberatiile care s-au consumat in ultima vreme in politica romaneasca.

De ce a fost nevoie ca premierul sa-l numeasca pe Tudor Chiuariu – un mini-Fenechiu asmutit asupra DNA, sa tina cu dintii de o propunere de neacceptat, Norica Nicolai, sa scoata din palarie o rocada dubioasa cu Melescanu la Justitie si Stroe la Aparare – pentru a ajunge atat de greu la o varianta onorabila?
Pentru ca in Romania solutiile rezonabile sunt vazute ca solutii de avarie. La ele se apeleaza doar atunci cand la orizont se profileaza dezastrul.
Nu stim foarte multe despre Catalin Predoiu, dar cariera lui il recomanda mult mai mult pentru o astfel de pozitie decat oricare dintre liberalii amintiti anterior.
In mod cert, nu este strain de jocurile economice ale mag-natului din culisele PNL, Dinu Patriciu, avand in vedere ca i-a fost o vreme avocat. Insa diferenta fundamentala dintre biografia lui Chiuariu, de exemplu, si cea a lui Predoiu este ca, in timp ce primul nu reprezinta aproape nimic mai mult decat un activist de partid, al doilea este un profesionist. Ceea ce inseamna ca, teoretic, Predoiu nu va fi dispus sa faca tot ce ii cere partidul, indiferent daca e bine sau rau.
Tudor Chiuariu s-a dovedit a fi loial pana la obedienta intereselor mentorului sau, baronul PNL de Iasi, Relu Fenechiu. Faptul ca opinia publica i-a dezaprobat actiunile (mai ales propunerile de modificare a codului de procedura penala in favoarea infractorilor) nu l-a deranjat catusi de putin. Pentru ca singurul barometru de performanta care l-a interesat a fost satisfactia gastii de partid care a tras sforile pentru ca el sa fie numit.

In cazul unor profesionisti precum Predoiu lucrurile sunt mai complicate. Pozitiile politice sunt efemere. Un om care a muncit 20 de ani pe branci ca sa-si faca un nume in breasla sa nu va arunca totul pe apa sambetei pentru o functie reglata de ciclurile electorale. Profesionistii autentici isi negociaza pozitia cu partidul care ii sustine. Sunt mult mai atenti la compromisuri, executa doar acele ordine politice care nu intra in contradictie flagranta cu principiile lor si care nu le vor afecta reputatia si evolutia extrapolitica. Riscul ca ei sa se angajeze in campanii impotriva intereselor nationale si, implicit, autodistructive este mult mai mic.

Momentul Predoiu, anticipat de momentul Ciolos, succesorul altui politruc incompetent, Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii, ar trebui sa-i puna pe ganduri pe toti sefii de partide. Chiar daca posturile de ministru sunt prin definitie functii politice, solutia promovarii profesionistilor, numiti si tehnocrati, in aceste pozitii a devenit una vitala pentru Romania. Atmosfera din interiorul partidelor, modul in care se promoveaza in aceste structuri ne arata ca rezerva de politicieni care pot face fata profesional si moral unei asemenea demnitati este aproape de zero. A persista in dorinta de a impune politicieni incapabili si compromisi in fruntea ministerelor, in conditiile in care exista deja numerosi tineri care si-au dovedit aptitudinile de manageri in mari firme private, unele de renume international, se dovedeste pe zi ce trece a fi dezastruos atat pentru tara, cat si pentru partide.

Cu ocazia intalnirii de la Cotroceni, presedintele i-a spus premierului ca, daca l-ar fi propus de la inceput pe Catalin Predoiu, criza de la Justitie ar fi fost evitata. De acord cu presedintele, dar poate ca si Romania ar fi avut astazi mai multi kilometri de autostrada daca sase ani Ministerul Transporturilor ar fi fost condus nu de Traian Basescu, ci de catre un profesionist.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturicahttp://dan-cristian-turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă