12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul pentru Energie vrea schimbarea conducerii ELCEN

Ministrul pentru Energie vrea schimbarea conducerii ELCEN

Departamentul pentru Energie doreşte demararea unui program de eficientizare la compania de stat Electrocentrale Bucureşti, care include şi schimbarea actualului director general, Dan Ştefan Cetacli. Risipa din mandatul său a intrat şi în vizorul Curţii de Conturi.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, vrea să înceapă un program de eficientizare a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) care ar urma să includă şi schimbarea conducerii producătorului de energie electrică şi termică. „Sunt preocupat de situaţia ELCEN în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziei Guvernului de a integra ELCEN şi RADET, dar şi de preţul plătit de societatea de stat pentru achiziţia de combustibili primari. În mod special, mă refer aici la cheltuielile făcute pentru achiziţia de gaze naturale provenite din import”, a declarat Nicolescu într-un comunicat. El a cerut directorilor din Departament ca, în cel mult o săptămână, să-i propună un plan de măsuri pentru eficientizarea companiei, inclusiv numirea de noi directori. „ELCEN face parte din companiile energetice la care există obligativitatea selectării unui management privat, acţiune care nu a fost încă declanşată întrucât societatea se află în proces de divizare”, se menţionează în comunicat. ELCEN, companie controlată de stat prin Departamentul pentru Energie, operează în Bucureşti şi Constanţa, fiind principalul furnizor de energie termică pentru clienţii din cele două oraşe.

Preţuri umflate de la Gazprom

Directorul ELCEN pe care Răzvan Nicolescu îl doreşte schimbat, respectiv Dan Ştefan Cetacli, a fost numit în această funcţie în 2010 de către fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Cetacli a devenit cunoscut public în primăvara anului trecut când a oferit lui Constantin Niţă, deţinător al proaspătului înfiinţat portofoliu de la Departamentul Energiei, un birou în sediul ELCEN. Cetacli s-a mai făcut cunoscut şi prin importul de gaze la preţuri umflate de la intermediari Gazprom. În umă cu un an şi jumătate, Hotnews.ro a relatat că ELCEN a cumpărat gaze de la Wintershall Elveţia la un preţ de 153,55 lei MWh, cel mai mare preţ de import.

Bonus de 25.000 euro la salariu

Un control al Curţii de Conturi desfăşurat în 2012 a arătat că Dan Ştefan Cetacli, a ajuns de-a lungul timpului să aibă un salariu apropiat de cel al unui bancher. Conform raportului Curţii de Conturi, şeful ELCEN a luat în 2011 un bonus de 25.000 de euro, calculat la cursului mediu al BNR din acea perioadă, chiar dacă legea nu permitea plata acestor bani.

Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat faptul că salariul directorului general al ELCEN, care include indemnizaţia de membru în Consiliul de Administraţie, indemnizaţia de membru în comisiile de negociere, prima jubiliară la nivelul a trei salarii brute lunare şi tichetele de masă, ajunge la suma de 109.000 lei. ELCEN a cheltuit, în 2011, peste un milion de lei pentru proiecte nefinalizate. Cheltuielile ELCEN nu s-au oprit aici, chiar dacă aceste proiecte au fost abandonate. Astfel, compania de stat a continuat să dea bani pentru salariile angajaţilor, fiind alocate fonduri semnificative pentru acest scop, mai exact suma de 27.000 de lei pentru evaluarea terenului şi a mijloacelor fixe ce urmau să fie aduse ca aport la capitalul societăţii mixte. O sumă de 795.000 lei a fost cheltuită şi pe indemnizaţiile acordate membrilor comisiilor de negociere, secretariatelor tehnice şi pe servicii de consultanţă şi reprezentare.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă