19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Muncii se implică în dosarul Mechel

Ministrul Muncii se implică în dosarul Mechel

Mariana Câmpeanu spune că încearcă să salveze 800 de locuri de muncă.

Noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, încearcă să găsească soluţii pentru salvarea locurilor de muncă de la combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii. Ea s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor, iar surse din mediul de afaceri spun că ea urmează să discute şi cu reprezentanţii patronatului rusesc al acestui combinat. Compania Mechel a anunţat, la începutul lunii aprilie, concedieri masive.

La Câmpia Turzii, ar urma să fie aruncaţi în şomaj circa 800 din cei 1.904 angajaţi pe care îi avea combinatul la începutul anului. Mariana Câmpeanu încearcă să îi convingă pe reprezentanţii patronatului să se răzgândească. La rândul său, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, Alexandru Cordoş, a spus că situaţia riscă să devină dramatică. “În Câmpia Turzii avem 2.400 de locuri de muncă. Dacă Mechel va concedia 8-900 dintre angajaţii săi, dispar, practic, 40 la sută dintre locurile de muncă din oraş”, a spus Cordoş, care este senator PSD. El a mai spus că, de la declanşarea crizei, judeţul Cluj a pierdut peste 25.000 de locuri de muncă. Printre cele mai consistente disponibilizări au fost cele făcute de Bechtel şi de Nokia, care au generat, fiecare, peste 2.500 de şomeri.

Argumente economice

Combinatul Mechel Câmpia Turzii a fost vândut în timpul guvernării PSD, iar în epoca privatizării sale, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a vizitat unitatea economică ce fusese cumpărată de ruşi. În momentul privatizării, combinatul siderurgic din Câmpia Turzii avea circa 5.000 de angajaţi. Mechel a fost monitorizat în cadrul unui program post-privatizare de cinci ani, care a presupus investiţii consistente. Cu toate acestea, unitatea siderurgică a început să disponibilizeze angajaţi, iar numărul muncitorilor a scăzut constant. Unii dintre reprezentanţii sindicatelor din cadrul Mechel au vorbit despre o ostilitate a autorităţilor române faţă de investitorii ruşi.

Printre altele, ei au fost nemulţumiţi de faptul că, de exemplu, la construcţia tronsonului Autostrăzii Transilvania dintre Câmpia Turzii şi Gilău, compania americană Bechtel a folosit fier-beton fabricat în Turcia, în loc să cumpere această materie primă char de la fabrica din oraş. “Produsele fabricate de Mechel nu au corespuns standardelor cerute de proiectanţi”, a sunat replica Bechtel. În ciuda declaraţiilor legate de presupusa ostilitate a autorităţilor române, preşedintele Traian Băsescu a vizitat Mechel după începerea crizei economice, ca să îi încurajeze pe investitori să rămână prezenţi pe piaţa românească. În mod ironic, cele două fabrici din judeţul Cluj vizitate de şeful statului, Nokia şi Mechel, au fost cele mai greu lovite de criză. Nokia a fost depăşită şi de noile tehnologii dezvoltate de concurenţi şi şi-a închis porţile la Jucu, iar Mechel şi-a oprit pentru prima dată producţia în această iarnă. Oficial, reprezentanţii concernului rusesc au invocat greutăţile provocate de viscol şi de zăpezi, care ar fi împiedicat aprovizionarea combinatului din Câmpia Turzii cu materii prime. 

Se închide de tot Mechel?

Însă surse din mediul de afaceri local spun că, de fapt, Mechel ar dori să închidă de tot acest combinat, în condiţiile în care a investit masiv într-o unitate modernă din Oţelu Roşu. Mai mult, fierul beton, tabla ori cuiele şi sârma fabricate la Câmpia Turzii au avut tot mai puţină trecere printre clienţi, ca urmare a prăbuşirii pieţei construcţiilor.

Cele mai citite

VIDEO. Lewis Hamilton o bagă în sperieți pe Kendall Jenner. “Te urăsc la propriu!”

Fotomodelul Kendall Jenner a trecut prin momente de panică. Lewis Hamilton a avut-o drept copilot pe celebrul fotomodel în momentul în care a condus...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă