17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Muncii: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii...

Ministrul Muncii: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit duminică, la Muzeul Satului din Capitală, cu copii şi părinţi şi a anunţat că are două obiective importante ce îi privesc pe cei mici, unul fiind ca România, până în 2020, să nu mai aibă copii în instituţii de tip vechi, anunţă Mediafax.

La întâlnirea organizată cu ocazia Zilei Copilului, Rovana Plumb a transmis tuturor celor mici "La mulţi ani!", spunându-le că ei reprezintă viitorul. "Investiţiile în copii înseamnă investiţii în viitorul ţării. Suntem aproape să finalizam strategia pentru voi, pentru drepturile voastre. Pentru implementarea ei, avem nevoie de ajutorul părinţilor, bunicilor şi al tuturor celor care au experienţă în domeniu", a adăugat ministrul, în mesajul către cei mici.

Rovana Plumb a adăugat că are două obiective majore legate de copii, unul care ar trebui finalizat imediat, iar celălalt, până în 2020. "Obiectivul până în 2020 este să nu mai avem copii în centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediată, este să nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani în instituţii", a precizat demnitarul.

Ministrul Muncii le-a mai transmis copiilor şi părinţilor că încearcă să găsesacă soluţii şi pentru reduce sărăciei, scopul final fiind acela de a avea "copii sănătoşi şi educaţi".

Cu acelaşi prilej, preşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a transmis un mesaj copiilor din centre şi spitale, celor rămaşi singuri acasă dupa plecarea părinţilor la muncă în străinătate, precum şi "copiilor fericiţi şi mai puţin fericiţi", spunându-le tuturor că astăzi, pentru că este ziua lor, ea şi-ar dori să fie toţi fericiţi.

Gabriela Coman a făcut referire şi la strategia ce vizeaza copilul până în 2020, precizând că aceasta are patru obiective majore: asigurarea unor servicii de calitate şi a accesului pentru toţi copiii la acestea, atenţie sporită pentru copiii vulnerabili, combaterea violenţei împotriva celor mici şi asigurarea dreptului la opinie pentru toţi copiii.

Preşedintele ANPDCA a mai spus că scoaterea copiilor din instituţiile de tip vechi până în 2020 trebuie să se facă prin reintegrarea lor în familiile biologice, prin adopţie sau prin crearea de servicii alternative care să fie cât mai apropiate de mediul familial.

Coman a atras atenţia, pe de altă parte, asupra faptului ca sărăcia este principalul motiv pentru care unii copii ajung să fie instituţionalizaţi. Ea a precizat că unul din trei copii din România este afectat de sărăcie şi că principalele probleme sunt în familii, acestea trebuind să fie susţinute să-şi tină copiii acasă.

Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă