33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMinistrul german al Apărării, acuzat de plagiat, a cerut revocarea titlului său...

Ministrul german al Apărării, acuzat de plagiat, a cerut revocarea titlului său de doctor

Ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, acuzat de plagiat, a cerut revocarea titlului său de doctor, din cauza unor “greşeli grave” comise la redactarea tezei sale de doctorat, a anunţat luni seara Universitatea din Bayreuth, citată de AFP, informează Mediafax.

Baronul zu Guttenberg renunţase temporar, vineri, la titlul său de doctor, dezminţind în acelaşi timp acuzaţiile de plagiat. El a cerut în acelaşi timp Universităţii din Bayreuth (Bavaria), care i-a acordat doctoratul în drept în 2006, să îi reexamineze lucrarea.

Într-o scrisoare transmisă luni seara, ministrul a cerut universităţii să revoce doctoratul său după ce a conchis, în urma unei examinări atente a dizertaţiei sale, că “greşeli grave” au fost făcute, “care nu sunt compatibile cu o lucrare ştiinţifică”, a declarat Frank Schmälzle, un purtător de cuvânt al universităţii.

Începând de miercuri, zu Guttenberg, în vârstă de 39 de ani, se apără de acuzaţiile potrivit cărora ar fi copiat în teza sa de doctorat pasaje întregi, fără a cita autorii. El este vizat de două plângeri în justiţie şi a fost supranumit “Baronul copy/paste” sau “Baronul von Googleberg”.

Cancelarul Angela Merkel a intervenit luni pentru a-l proteja pe ministru, o vedetă a conservatorilor.

“I-am cerut lui zu Guttenberg să devină ministru al Apărării, nu i-am cerut să fie asistent ştiinţific sau doctor”, a subliniat ea.

“Ceea ce mă interesează este munca sa ca ministru al Apărării. Iar el îşi îndeplineşte funcţia la perfecţiune. Asta contează pentru mine”, a insistat Merkel, care este doctor în fizică.

Zeci de utilizatori de Internet, care s-au regrupat pe un site pentru a cerceta fiecare frază a lucrării cu ajutorul motoarelor de căutare, au identificat 270 de pagini cu împrumuturi ilegitime, dintr-un total de 475 de pagini, potrivit ultimelor date prezentate duminică seara.

Dacă se exclud Cuprinsul, de 14 pagini, şi Anexele, care ocupă peste 65 de pagini la finalul lucrării, înseamnă că peste două treimi din lucrare sunt suspecte.

El ar fi copiat extrase din peste 30 de publicaţii, de la lucrări ştiinţifice până la site-ul ambasadei Statelor Unite.

Utilizatorii de Internet mai susţin că au descoperit că ministrul a copiat pasaje întregi dintr-un studiu parlamentar primit în mai 2004, în timp ce era deputat, citând într-o singură notă din subsolul paginii şi fără a avea autorizaţie scrisă pentru a-l utiliza.

Vineri, ministrul a prezentat scuze “sincere” oricărei persoane pe care ar fi putut să o lezeze, dar a dat asigurări că şi-a redactat teza în mai mult de şapte ani, “în mod minuţios”. Ea i-a adus menţiunea cea mai ridicată, “summa cum laude”.

Popularitatea acestei vedete atipice a politicii germane nu pare până în prezent să fie afectată de acest caz. Într-un sondaj publicat luni, 68 la sută din persoanele chestionate se declară împotriva demisiei sale.

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...
Ultima oră
Pe aceeași temă